У Болгарії на парламентських виборах лідирує партія прем’єра Борисова

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Болгарії на парламентських виборах лідирує партія прем’єра Борисова

У Болгарії в неділю, 4 квітня, пройшли парламентські вибори. Лідером, за даними екзит-полів, стала правоцентристська партія «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» (ГЕРБ), яку очолює прем’єр-міністр країни Бойко Борисов. Але, як порівняти з попередніми виборами у 2017 році,політсила втрачає понад 8% голосів.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на дані екзит-полів, проведених Gallup International і Alpha Research.

ГЕРБ за цими даними отримує 25% голосів (Gallup International віддає партії 25%, а Alpha Research — 25,7%). За такого результату політсила не отримає більшості в парламенті та буде змушена знайти союзників, щоб сформувати коаліцію.

На другому місці опинилася опозиційна «Болгарська соціалістична партія» із 17,6% голосів, а на третьому — партія «Є такий народ» шоумена і телеведучого Славі Тріфонова з 15,2%. Останнього часто порівнювали з Володимиром Зеленським.

Ще 11% і 10,4% отримали «Рух за права і свободи» і «Демократична Болгарія» відповідно. Також до парламенту проходять громадянська платформа «Встань. Мафія геть» і партія ВМРО — у кожної з них трохи понад 4% голосів.

Reuters зазначає, що за таких умов лідеру ГЕРБ Бойку Борисову буде складно втриматися при владі, оскільки він може зіткнутися з труднощами при формуванні коаліції. Політик очолює партію вже понад 10 років і планував виграти новий, вже четвертий термін на посаді.

До зменшення підтримки ГЕРБ призвели масові антиурядові протести проти корупції, які пройшли влітку торік. Приводом для мітингів стали обшуки в адміністрації президента країни в рамках розслідування двох не повʼязаних між собою справ про корупцію та розголошення державної таємниці. Президент Болгарії Румен Радєв поклав тоді відповідальність за обшуки на премʼєра і закликав міністрів скласти повноваження, порівнявши уряд з мафією.

На тлі загальнонаціональних протестів троє міністрів — фінансів, економіки та внутрішніх справ — подали у відставку. Однак протести все одно тривали. Демонстрантів підтримували опозиційна соціалістична партія і президент Радєв.