Болгарія вирішила видворити російських дипломатів: «Припиніть шпигувати»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Болгарія вирішила видворити російських дипломатів: «Припиніть шпигувати»

Премʼєр-міністр Болгарії Бойко Борисов заявив про наміри оголосити російських дипломатів персонами нон грата через справу про шпигунство.

Про це повідомила пресслужба болгарського уряду, коментуючи затримання напередодні кількох осіб за підозрою у шпигунстві на користь Росії.

Борисов зазначив, що на такий крок влада змушена йти «вчергове».

«Дружба є дружбою, ми її демонстрували, в тому числі в питанні про газопровід «Балканський потік», але шпигувати за нашими можливостями в НАТО [...] Не даючи політичних оцінок, ще раз дякую нашим спецслужбам і запевняю, що в такий самий спосіб у будь-якому подібному випадку ми будемо твердо відстоювати свою безпеку і незалежність», — заявив премʼєр.

Він також звернувся до російської влади. «Знову хочу закликати їхніх [дипломатів] керівників: припиніть шпигувати в Болгарії», — цитує главу уряду «Болгарське національне радіо».

У Болгарії 19 березня під час спецоперації затримали двох службовців військової розвідки, підозрюваних у шпигуванні на користь Росії. За даними Генпрокуратури, у спробах створити шпигунську мережу вони вербували людей, які володіли інформацією, пов’язаною з Євросоюзом і НАТО.

Керівником шпигунської групи виявився колишній високопосадовець військової розвідки Болгарії. Як повідомили в Генпрокуратурі, до організації входила дружина одного із затриманих, яка мала подвійне громадянство — Болгарії та Росії.

  • У грудні 2020 року Генпрокуратура Болгарії звинуватила чергового російського дипломата в тому, що він з 2017 року збирав дані про кількість і дислокацію американських військових під час спільних навчань із Болгарією. Йому дали 72 години на те, щоб покинути країну.