Премʼєр-міністр Болгарії закликав трьох міністрів піти у відставку через протести в країні

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Премʼєр-міністр Болгарії Бойко Борисов запропонував міністрам фінансів, економіки та внутрішніх справ піти у відставку на тлі загальнонаціональних антикорупційних протестів.

Про це пише Reuters.

Повідомляють, що звільнення повʼязане з припущенням, що вони працювали в змові з опозиційної етнічної турецькою партією «Рух за права і свободи» і її старшим членом — бізнесменом і медіамагнатом Деляном Пеевски.

Борисов заявив, що до кінця тижня ухвалить рішення — залишиться уряд працювати до запланованих виборів навесні або піде у відставку. При цьому опозиційні соціалісти і президент країни Румен Радев закликали піти у відставку самого Борисова, щоб вибори пройшли достроково.

Віце-премʼєр Томіслав Дончев заявив, що є три варіанти вирішення ситуації — уряд йде у відставку, залишається або при цьому парламенті формується новий уряд.

Протести в Болгарії

Демонстрації в країні почалися 9 липня, після обшуків в адміністрації президента через дві неповʼязані між собою справ про корупцію та розголошенні державної таємниці. Уповноваженого по боротьбі з корупцією і радника президента з питань безпеки затримали для допитів. Президент Болгарії Румен Радєв поклав відповідальність за обшуки на премʼєра і закликав міністрів скласти повноваження, порівнявши уряд з мафією.

У свою чергу Борисов заявив, що «відкритий для діалогу і поважає право кожного на протест». Він закликав демонстрантів «бути обережними і не допустити кровопролиття під час мирного протесту», зазначивши, що риторика ненависті «не призведе ні до чого хорошого».

14 липня протести з вимогами відставки Бойка Борисова переросли в Софії в зіткнення з поліцією. В результаті сутичок в місті були поранені двоє поліцейських і один демонстрант. Шість мітингувальників затримали. Порушники правопорядку громили вітрини магазинів і кидали в правоохоронців пляшки із легкозаймистою рідиною і червоною фарбою.

16 липня партія «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» (ГЄРБ), яку очолює Борисов, відреагувала на демонстрації пропозицією відправити у відставку глав трьох міністерств. Незважаючи на це, протести тривають. Демонстрантів підтримує опозиційна соціалістична партія, а також президент Румен Радєв.