У Києві будуть штрафувати за порушення карантину в офісах — щонайменше на 34 тисячі гривень. Наскільки це законно?

Автори:
Ангеліна Шеремет, Олексій Ярмоленко
Дата:
У Києві будуть штрафувати за порушення карантину в офісах — щонайменше на 34 тисячі гривень. Наскільки це законно?

rawpixel / Unsplash

Столичних роботодавців штрафуватимуть за порушення карантину в офісі. Про це глава Держпродспоживслужби Києва Олег Рубан заявив в ефірі «Україна 24», передає Інтерфакс.

«На жаль, 85% колективів працювали в повному обсязі, у приміщеннях не дотримуються дистанції, маскового режиму. Тому ми будемо штрафувати таких роботодавців щонайменше на 34 тисячі гривень», — сказав Рубан.

За його словами, минулого тижня в Києві перевірили роботу як державних, так і приватних підприємств. Виявилося, що в більшості офісів порушується карантин. Рубан пояснив, що в разі виявлення порушення на місце викликають поліцію.

Ще на початку пандемії, навесні 2020 року Міністерство охорони здоровʼя підготувало правила роботи в офісах:

Водночас партнер Юридичної групи LCF, керівник практики транскордонних спорів Ігор Кравцов у коментарі «Бабелю» зазначив, що подібні перевірки неможливі, тому що навіть правоохоронці не мають права потрапити у приватне приміщення без рішення суду.

«Правоохоронці не мають права проникати у ваш приватний офіс без бажання власника чи орендаря. Таке проникнення може відбуватись лише за санкцією суду. Ви цілком вправі відмовляти таким «перевіряючим» та не пускати їх у приміщення. Бажання голови Держпродспоживслужби, на щастя, недостатньо», — пояснив він.

За його словами, у разі накладення штрафу, його можна буде скасувати через суд. Кравцов розповів, що за статистикою лише 8% справ щодо порушення правил карантину вирішуються на користь правоохоронців.

«Бабель» звернувся за коментарем до управління Держпродспоживслужби в Києві. Там попросили надіслати інформаційний запит. Ми опублікуємо відповідь, щойно її отримаємо.

Нагадаємо, що 31 березня у столиці вирішили посилити карантинні обмеження — з 5 до 16 квітня (але можуть продовжити). Проїзд у громадському транспорті буде за спецперепустками, також зачиняють школи та дитсадки.