Вибори у 87 окрузі: кандидат Шевченко оскаржуватиме перерахунок, «Свобода» вимагає перевиборів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Вибори у 87 окрузі: кандидат Шевченко оскаржуватиме перерахунок, «Свобода» вимагає перевиборів

Facebook / УКРОП Українське об'єднання патріотів

Кандидат у депутати Верховної Ради в окрузі № 87 Олександр Шевченко заявив про намір оскаржувати результати перерахунку голосів.

Про це Шевченко написав у Facebook.

За його словами, Окружний адміністративний суд Івано-Франківська відмовив йому в задоволенні позову до Надвірнянської окружної комісії, визначивши, що рішення перерахунку голосів на дільниці № 261029 (село Микуличин) є законним. «Наша команда готує апеляцію на це рішення. Боротьба триває!», — написав Шевченко.

Також результати виборів не визнає партія «Всеукраїнське обʼєднання «Свобода». Її кандидат Руслан Кошулинський за даними Центральної виборчої комісії посів третє місце, відставши від переможця — Василя Вірастюка — менше ніж на два відсотки.

«Результати довиборів до Верховної Ради України на 87 окрузі не визнаємо і вимагаємо провести перевибори, а винних у фальсифікації та зриві волевиявлення громади Прикарпаття — притягнути до відповідальності згідно з чинним законодавством», — заявив лідер партії Олег Тягнибок.

Що відбувається у 87 окрузі?

Довибори у Верховну Раду тривали 28 березня — у 87 окрузі в Івано-Франківській області та в 50 окрузі у Донецькій. Результати мають оголосити до 12 квітня включно. ЦВК заявляла про низьку явку. Якщо на Донеччині найбільше набрав мер Добропілля Андрій Аксьонов (65,46% голосів), то в Івано-Франківській області не все так просто, і голоси досі не можуть підрахувати.

У наступні дні після виборів кандидати почали повідомляти про фальсифікації. Кошулинський говорив про підкуп виборців, Вірастюк — про «інші» порушення (без уточнень), а Шевченко у зверненні до Зеленського заявляв, що Вірастюк «намагається сфальсифікувати» результати голосування.

Також поліції повідомляли про «замінування» будівлі Окружної виборчої комісії (під час перевірки вибухівку не виявили) і двічі змінювали голову ОВК. Врешті 1 квітня будівлю 87 ОВК оточили силовики.

Вранці 4 квітня ЦВК оголосила Вірастюка переможцем виборів. За результатами підрахунку голосів виборців він посів перше місце (31,25%). На другому місці залишається Шевченко (29,69%). Третє місце займає Кошулинський (28,86%).