«ЧЕСНО»: У 87 окрузі вже на третій дільниці вибори визнали недійсними

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«ЧЕСНО»: У 87 окрузі вже на третій дільниці вибори визнали недійсними

Чузавков Сергій / УНІАН

На довиборах у Верховну Раду в окрузі № 87 (Івано-Франківська область) на третій із 20 дільниць у селі Манява, де мали б перерахувати голоси, вибори визнали недійсними.

Про це рух «ЧЕСНО», який спостерігає за виборами, повідомив у Facebook.

Це третя дільниця, де Вірастюк програвав, і де вибори визнали недійсними. Зазначають, що при перерахунку загубили ще 46 бюлетенів — знову за Олександра Шевченка. Аналогічна ситуація була на одній з дільниць у селі Микуличин (№ 261030) 2 квітня — тоді зникло 100 бюлетенів за Шевченка, але перевірка показала, що члени комісії порахували 277 бюлетенів, проте оголосили про 377.

Також 2 квітня вибори недійсними визнали й на дільниці № 261027 у місті Яремчі — після перерахунку відкрили конверт з контрольними аркушами, які кидають в урну, але там не було печаток.

На сайті ЦВК йдеться, що наразі опрацювали 92,3% бюлетенів, які показують, що лідирує Вірастюк (31,3%). На другому місці Шевченко (29,8%) та кандидат від «Свободи» Руслан Кошулинський (28,8%).

Що відбувається на 87 окрузі?

Довибори у Верховну Раду тривали 28 березня — у 87 окрузі в Івано-Франківській області та в 50 окрузі у Донецькій. Результати мають оголосити до 12 квітня включно. ЦВК заявляла про низьку явку. Якщо на Донеччині найбільше набрав мер Добропілля Андрій Аксьонов (65,46% голосів), то в Івано-Франківській області не все так просто, і голоси досі не можуть підрахувати.

У наступні дні після виборів кандидати почали повідомляти про фальсифікації. Кошулинський говорив про підкуп виборців, Вірастюк — про «інші» порушення (без уточнень), а Шевченко у зверненні до Зеленського заявляв, що Вірастюк «намагається сфальсифікувати» результати голосування.

Також поліції повідомляли про «замінування» будівлі Окружної виборчої комісії (під час перевірки вибухівку не виявили) і двічі змінювали голову ОВК. Врешті 1 квітня будівлю 87 ОВК оточили силовики.