ЗМІ: У списку санкцій РНБО — 11 російських компаній. Глава «Россотрудничества» вже заявив, що їхня співробітниця покине країну

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Рада нацбезпеки і оборони на своєму засіданні 2 квітня ввела санкції проти 11 російських компаній, серед яких російське держагентство «Россотрудничество».

Про це повідомляють «Українська правда» та LIGA.net.

Назви інших компаній, які потрапили під санкції, видання не наводять. У РНБО наразі теж не оприлюднили цей перелік. Секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі каналу «Україна 24» лише зазначив, що санкції ввели проти компаній з Росії та інших країн.

Глава «Россотрудничества» Євген Примаков, реагуючи на поширену інформацію, заявив у Telegram, що їхня співробітниця в Києві — виконувач обовʼязків керівника представництва — покине країну. Після цього, додав він, організація «зробить усі наступні практичні кроки».

«Наразі наша найголовніша задача — безпека нашого співробітника в Києві. Попереджаємо, що вона є співробітником посольства і володіє дипломатичним статусом, що підтверджують її дипломатичний паспорт і акредитація. Усі наступні практичні кроки будуть зроблені нами, коли вона перетне кордон території, яку контролює український режим», — написав Примаков.

Разом з тим Примаков повідомив у коментарі РИА новости, що поки агентство не отримувало офіційного підтвердження санкцій.

Зазначимо, в Україні діє філія «Россотрудничества» — Російський центр науки і культури в Києві. Він був заснований в українській столиці угодою між Кабінетом міністрів України і урядом Росії в 1998 році та ратифікований українським законодавством у 1999 році.

  • Раніше міністр культури Олександр Ткаченко просив РНБО розглянути питання «Россотрудничества» та діяльності його філії на території України вже найближчим часом. Так він відреагував, зокрема, на заяви «Россотрудничества», яке назвало Тараса Шевченка «російсько-українським поетом». Міністр також зазначав, що філія «Россотрудничества» займається розповсюдженням російських наративів і пропаганди в усьому світі.
  • 2 квітня президент Володимир Зеленський заявив, що Рада нацбезпеки і оборони ввела персональні санкції проти першої десятки українських контрабандистів. Згодом секретар РНБО Данілов оприлюднив їхні імена. До переліку також потрапили 68 компаній, пов’язаних із цими особами.