Зеленський заявив про введення санкцій проти 10 найбільших контрабандистів і назвав це «чорною п’ятницею»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Зеленський заявив про введення санкцій проти 10 найбільших контрабандистів і назвав це «чорною п’ятницею»

Facebook / Офіс президента

Президент Володимир Зеленський заявив, що Рада нацбезпеки і оборони ввела персональні санкції проти першої десятки українських контрабандистів. Він стверджує, що це перше таке рішення в історії України.

Про це глава держави сказав під час звернення, яке транслював телеканал «Україна 24».

«В Україні з’явилася своя версія «чорної п’ятниці». У цей день особи, які займалися великим розпродажем стратегічних підприємств України, природніх ресурсів, високих державних посад, торгували безпекою і стабільністю, майбутнім нашої країни, отримали по заслугам. [...] Українська «чорна п’ятниця» проходить не раз на рік, а майже щотижня. І сьогодні, під час чергового засідання РНБО «чорна п’ятниця» наступила для низки фізичних та юридичних осіб. Передусім йдеться про контрабанду», — заявив Зеленський.

За словами президента, персональні санкції ввели проти «топ-10 української контрабанди». Але їхні імена та назви компаній не оприлюднив. Водночас він наголосив, що активи і майно підсанкційних осіб вже заблоковані.

Крім того, додав Зеленський, відсторонені «десятки посадовців митних органів». Також влада готує законодавчі зміни, які криміналізують недостовірне митне декларування.

«За розрахунками експертів, збитки від контрабанди сягають 300 мільярдів гривень, що недоотримав державний бюджет. З них 100 мільярдів — унаслідок неефективної роботи митниці. [...] Я хочу підкреслити, що боротьба з контрабандою буде продовжена. Сьогодні — це перша десятка, але точно не остання», — резюмував Зеленський.