Міністр Ткаченко просить РНБО розглянути питання російського центру культури, який назвав Шевченка «російським поетом»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко назвав «дрібною інформаційною провокацією» заяви російського держагентства «Россотрудничества», яке назвало Тараса Шевченка «російсько-українським поетом». Він сподівається, що Рада нацбезпеки і оборони розгляне питання діяльності філії на території України вже найближчим часом.

Про це Ткаченко повідомив у Telegram.

Міністр розповів, що 9 березня російський центр культури й науки спільно із російським держагентством «Россотрудничество», визнаним Європейським парламентом пропагандистський, анонсував у Facebook захід під назвою «Міжнародний творчий конкурс сучасних поетів «День Шевченка». В анонсі Шевченка називають «російсько-українським поетом».

Ткаченко наголосив, що філія «Россотрудничества» займається розповсюдженням російських наративів і пропаганди в усьому світі.

«Заяви «Россотрудничества» про «російсько-українського поета Шевченка» не більше, ніж дрібна інформаційна провокація. До того ж це черговий приклад спроби привласнення заслуг українців та інших національностей. Класичні імперські звички кремлівців», — заявив Ткаченко у Telegram.

РНБО, відповідаючи на запит «Радіо Свобода», повідомила, що розгляне питання припинення російським центром науки і культури роботи в Києві, якщо надійде відповідне подання від «президента України або іншого суб’єкта законодавчої ініціативи».

Зазначимо, російський центр науки і культури в Києві був заснований угодою між Кабінетом міністрів України і урядом Росії в 1998 році та ратифікований українським законодавством у 1999 році.