Правозахисники: Протягом березня в Білорусі з політичних мотивів засудили понад 100 осіб

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

У Білорусі в березні головним інструментом політичних репресій були політично вмотивовані кримінальні переслідування, жертвами яких стали щонайменше 105 осіб. Загалом з серпня минулого року, коли активізувався рух проти переобрання президентом Олександра Лукашенка, лише у столиці порушили майже тисячу кримінальних справ.

Про це повідомляє білоруський правозахисний центр «Вясна».

Наразі в Білорусі 325 осіб уже ув’язнені з політичних мотивів, ще 631 людина очікує на суд. У країні свавільно затримують за національну білоруську символіку — біло-червоні прапори або поєднання цих кольорів в елементах одягу.

Протягом березня в Білорусі затримали понад тисячу людей, третина з них отримали адміністративний арешт, а менш ніж сто осіб— штраф.

Зокрема, 10 березня генпрокуратура режиму Лукашенка порушила справу проти організації «Союз поляків Білорусі» та освітньої компанії «Польська школа» — їхніх представників звинувачують у «героїзації нацизму». П’ятьох з них уже заарештували.

Цього ж місяця порушили справу й проти «Вясни» — правозахисникам закидають організацію протестів. Членів організації обшукують і допитують. Також тиснуть на адвокатів, які захищають фігурантів політично вмотивованих справ.

Зазначається, що наприкінці березня Рада з прав людини при ООН ухвалила резолюцію про занепокоєння ситуацією в Білорусі. Верховний комісар ООН з прав людини отримав необхідні повноваження, щоб вивчити порушення в Білорусі та виявити й притягнути до відповідальності винних.

«Протягом місяця ситуація з правами людини у країні значно погіршилась, що свідчить про подальше поглиблення кризи», — резюмують правозахисники.