Ексмера Слов’янська Штепу посадили під нічний домашній арешт

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Ексмера Слов’янська Штепу посадили під нічний домашній арешт

Сергій Моргунов / «Бабель»

Колишнього мера міста Слов’янська у Донецькій області Нелю Штепу знову посадили під нічний домашній арешт. Її звинувачують у посяганні на територіальну цілісність України.

Про це пише «Суспільне».

Відповідне рішення ухвалив Орджонікідзевський районний суд Харкова. Згідно з ним, Штепа повинна перебувати вдома з 22:00 до 05:00, а також носити електронний браслет до 29 травня.

Наступне засідання у справі Штепи призначене на 8 квітня. Там будуть допитувати свідків.

  • До 2014 року Неля Штепа була мером Словʼянська Донецької області, її затримали 11 липня 2014 року — через кілька днів після того, як місто звільнили від сепаратистів і підняли прапор України. Штепу звинувачують у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей) і ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи або організації) Кримінального кодексу України. В обвинувальному акті також зазначено, що Штепа висловлювала підтримку сепаратистам, що призвело до окупації Словʼянська з 12 квітня до 5 липня 2014 року. За словами прокурорів, Штепа сприяла організації та зміцненню незаконних блокпостів.
  • Сама Штепа каже, що закликала Путіна увійти в Словʼянськ під загрозою бойовиків, у полоні яких її начебто били, а інтервʼю для російських ЗМІ вона давала «під дулом автомата».
  • У 2014 році її затримали та арештували, але через три роки змінили запобіжний захід на домашній арешт. У 2018 році його термін сплив, а прокурори не подали клопотання про його подовження — таким чином Штепа опинилися на волі.
  • У 2019 році Європейський суд з прав людини визнав скаргу Штепи про затягування прокурорами справи та погані умови тримання під вартою небезпідставною і зобовʼязав Україну виплатити їй €3,6 тисячі.