«Слугам» пояснили, як коментувати перемовини Путіна, Меркель і Макрона: «викривлення реальності» Росією та хвилі дезінформації

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Слугам» пояснили, як коментувати перемовини Путіна, Меркель і Макрона: «викривлення реальності» Росією та хвилі дезінформації

Alexei Nikolsky \ TASS via Getty Images

Аналітичний та інформаційний відділи фракції «Слуга народу» підготували для депутатів ефірні тези, де радять, як коментувати недавню розмову лідерів Німеччини і Франції Ангели Маркель та Емманюеля Макрона з президентом Росії Володимиром Путіним.

Документ з ефірними тезами для «слуг» опинився в розпорядженні «Бабеля».

Автори тез наголошують, що ця розмова не була присвячена одному питанню, а «охоплювала увесь спектр питань, які мають значення для цих трьох держав». Депутатам радять наголошувати, що Німеччина офіційно повідомляє про те, що Макрон і Меркель закликали Путіна під час розмови провести переговори в «нормандському форматі».

Це, додають автори, підтверджує, що Франція та Німеччина не розглядали ці переговори як якийсь замінник «нормандського формату» чи як «нормандський формат мінус Україна».

«Заяви французської та німецької сторін — дуже подібні, а російська сторона, як завжди, намагається викривити реальність», — наголошують у тезах.

«Слугам» радять підкреслювати, що Росія спеціально запустила дезінформаційну хвилю, що нібито держави «нормандського формату» хочуть обговорити Україну без України.

«Ця хвиля була запущена через Дмитра Пєскова [речник Путіна] і підтримана деякими політиками та медіа в Україні, зокрема Порошенка й Медведчука», — кажуть автори тез.

Вони також зазначають, що під час розмови обговорювали ще низку тем, зокрема ув’язнення опозиціонера Олексія Навального, ситуацію в Сирії, атомну програму Ірану. А питання війни на Донбасі «точно не було предметом для якоїсь змістовної частини розмови».

«Вони не запросили на ці переговори, наприклад, президента Ердогана, хоча ситуація в Сирії напряму стосується інтересів Туреччини. Це ж не говорить нічого поганого про Ердогана. […] Потрібно просто тверезо оцінювати переговори, які відбулися, і не намагатися підтягнути їх оцінку під свою політичну позицію», — наголошують у тезах.

Разом з тим, підсумовують автори, потрібно бути вдячними Макрону і Меркель за те, що вони й у такому форматі розмови з Путіним заявили, що Росія повинна виконувати свої зобов’язання за «Мінськом» і забезпечити повне припинення вогню на Донбасі.

  • 30 березня канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Емманюель Макрон і президент Росії Володимир Путін провели телефонну розмову, обговоривши. зокрема, ситуацію на Донбасі. Лідери Франції та Німеччини зазначили, що Росія повинна взяти на себе зобовʼязання забезпечити режим припинення вогню на Донбасі.
  • У МЗС України раніше заявляли, що переговори в такому форматі не матимуть результату, тому що питання врегулювання конфлікту на Донбасі потрібно обговорювати повним складом «нормандського формату» — за участі України.
  • У Кремлі заявили про ризик відновлення активної війни на Донбасі нібито через провокації України. Заява прозвучала на тлі недавньої розмови Путіна з лідерами Німеччини та Франції.
  • 30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак заявив, що Росія накопичує біля кордонів України озброєння і сили, а бойовики продовжують провокувати на активну війну.