Поблизу Шотландії перехопили два російські протичовнові літаки Ту-142. Їх також помітили біля Нідерландів та Аляски

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Британські винищувачі Typhoon («Тайфун») 29 березня біля берегів Шотландії перехопили два протичовнові літаки ВПС Росії Ту-142.

Про це повідомляє пресслужба Королівських повітряних сил.

Зустрічати літаки вилетіли винищувачі з бази в місті Лоссімут. Ту-142 перехопили після повідомлення про те, що вони летять близько до кордонів. Російські літаки у результаті почали заглиблюватися в акваторію Північного моря, де до британських літаків приєдналися норвезькі ВПС.

Виявилося, що ці ж Ту-142 в понеділок бачили біля берегів Нідерландів і Аляски.

Сили США повідомляли, що російські літаки перебували в міжнародному повітряному просторі, а бельгійським ВПС довелося піднімати свої Typhoon.

Як передають російські ЗМІ з посиланням на пресслужбу Північного флоту РФ, ці Ту-142 літали над нейтральними водами Баренцевого, Норвезького і Північного морів «відповідно до міжнародних правил». Перехоплення у флоті підтвердили.

  • Подібний інцидент вже був у листопаді 2020 року. Тоді британські Typhoon також перехоплювали два Ту-142.
  • За 2020 рік літаки НАТО виконали понад 400 перехоплень. 90% вильотів — через авіацію Росії. В Альянсі зазначають, що пілоти військової авіації РФ часто відключають транспондери (приймачі), не повідомляють про плани польотів і не виходять на звʼязок, що є небезпечним для цивільних авіалайнерів.