Поліція склала протокол на одного з учасників протестів на Банковій за фейкові військові нагороди

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Правоохоронці склали протокол на одного з учасників протестів на Банковій, активіста Влада Сорда (Стафійчука) за незаконні дії щодо державних нагород.

Про це пише пресслужба поліції Вінницької області.

«Дії вінничанина кваліфіковані за ст. 186-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Орден вилучений, його разом із матеріалами адміністративної справи направлять до суду для ухвалення рішення», — зазначили там.

Раніше, в ефірі ток-шоу «Право на владу» Сорд розповів, що нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня за війну на Донбасі. Він показав його в ефірі та надав номер посвідчення. Водночас куратор батальйону «Кривбас» Микола Колесник заявив, що нагорода може бути фальшива або чужа.

Після цього депутат від фракції «Слуга народу» Владлен Неклюдов опублікував відповідь з Офісу президента, де повідомили, що Сорд не має жодних державних нагород.

У поліції пояснили, що провели перевірку і теж підтвердили цю інформацію. Активіст на відео, оприлюдненому правоохоронцями, зазначає, що сам зацікавлений дізнатися, хто і чому роздавав такі нагороди.

  • Увечері 20 березня біля Офісу президента пройшла акція на підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка і підозрюваного в убивстві журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка. Учасники акції розписали стіни ОП, закидали будівлю димовими шашками та намагалися підпалити табличку «Президент України». Один з учасників розбив скло у дверях центрального входу.
  • Сорда затримали відразу після акції. Його підозрюють у хуліганстві зі зброєю. Суд 23 березня відправив Сорда під цілодобовий домашній арешт.
  • Сам активіст заявив, що чоловік, який на відео бʼє вікна в будівлі Офісу президента під час нещодавніх протестів, схожий на тисячу інших чоловіків. Видавництво «Дім з химерами», засновником якого є Сорд, писало, що на відео, імовірно, саме він розбиває шибки, але ветеран не памʼятає частину подій через посттравматичний синдром і вибухи петард.