Молдовські ЗМІ зʼясували подробиці втечі судді Чауса з України: за паспортом «досить схожої» на нього людини, допомогли спецслужби

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Молдовські ЗМІ зʼясували подробиці втечі судді Чауса з України: за паспортом «досить схожої» на нього людини, допомогли спецслужби

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Суддю-втікача Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса могли вивезти з України у 2016 році на чартерному літаку за паспортом громадянина Молдови В’ячеслава Турку і за допомогою Служби безпеки тодішнього президента України.

Про це йдеться в розслідуванні проєкту RISE Moldova, підготовленому при допомозі українського проєкту «Слідство.інфо».

Журналісти посилаються у своєму матеріалі на розслідування українських правоохоронців та інформацію від українських і молдовських прикордонників.

У розслідуванні йдеться про події 22 серпня 2016 року, на той час Чаус уже був тиждень оголошений у розшук в Україні.

«Уранці один зі співробітників Служби безпеки президента при Управлінні держохорони України [його прізвище не вказано в розслідуванні] отримав від начальника Служби безпеки України вказівку на зустріч іноземних громадян в аеропорту Києва («Жуляни»)», — йдеться, за словами журналістів, у матеріалах справи.

Іноземними громадянами виявилися Дорін Дамір і В’ячеслав Турку з Молдови. Вони прилетіли в Київ на чартерному рейсі в бізнес-джеті. Такий політ за маршрутом Кишинів — Київ — Кишинів, за даними ЗМІ, коштує близько €10 тисяч.

Журналісти стверджують, що з аеропорту чоловіки виїхали на авто одного з керівників Служби безпеки тодішнього президента Петра Порошенка. Прізвище керівника не вказують, але додають, що його дані є в розпорядженні їхнього видання.

Останній і передав Чаусу, за даними ЗМІ, закордонний паспорт Турку. Після цього суддя разом із Даміром «без проходження прикордонного контролю» перетнули державний кордон України. При цьому Турку, чий паспорт віддали Чаусу, залишився в Києві.

Журналісти зазначають, що така підміна стала можливою через те, що Турку і Чаус «досить схожі між собою».

Сам Дамір, відповідаючи на запитання журналістів запевняв, що повернувся до Кишинева сам — без Турку. Але джерела видання серед прикордонників Молдови стверджують, що Дамір повертався назад разом із Турку, причому тим самим чартерним рейсом.

Сам Турку запевняє, що не знає, хто і чому використовував його паспорт, а також заявляв, що нібито не знайомий з Чаусом.

Зазначимо, у 2019 році Держбюро розслідувань розпочало кримінальне провадження через імовірну причетність оточення Петра Порошенка до вивезення Чауса з країни.

Справа Чауса

Микола Чаус — суддя Дніпровського районного суду Києва. У серпні 2016 року НАБУ порушило справу проти нього — слідство встановило, що суддя отримав хабар $150 тисяч готівкою, з яких $80 тисяч сховав у дволітровій банці. Однак без рішення парламенту відразу затримати суддю не змогли — через суддівський імунітет. Згодом Чаус перестав зʼявлятися на допити в НАБУ, його оголосили в розшук.

6 вересня того ж року Верховна Рада зняла недоторканність з Чауса, а Соломʼянський суд дозволив його затримати. Інтерпол оголосив Чауса в розшук у листопаді 2016 року, а за кілька місяців — 1 березня 2017 року — суддю затримали в Кишиневі.

У липні 2019 року президент України Володимир Зеленський заявив, що Молдова сприятиме екстрадиції Чауса.

3 березня 2021 року Верховний суд Молдови відмовився надати Чаусу політичний притулок. У САП після цього заявили, що тепер суд першої інстанції Молдови продовжить слухання справи про екстрадицію судді. В Україні судді загрожує позбавлення волі на термін від 8 до 12 років.

Раніше молдовські ЗМІ публікували кадри з Чаусом, який прогулювався в Кишиневі в оточенні охорони.