У США розпочався суд над головним підозрюваним у вбивстві Джорджа Флойда. Його загибель торік призвела до масових протестів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У США розпочався суд над головним підозрюваним у вбивстві Джорджа Флойда. Його загибель торік призвела до масових протестів

munshots / Unsplash

У США розпочався суд над головним підозрюваним у вбивстві Джорджа Флойда — афроамериканця, який загинув під час затримання, котрим керував поліцейський Дерек Шовен. Проти колишнього правоохоронця, який 19 років працював у поліції Міннеаполісу, винесли три обвинувачення, головне з яких — вбивство другого ступеня.

Про це повідомляє NBC News.

Джордж Флойд загинув 25 травня минулого року під час затримання групою поліцейських через підозру у спробі розплатитися фальшивою двадцятидоларовою банкнотою.

Темношкірий чоловік не мав зброї та не опирався діям поліції, однак офіцер Шовен притиснув коліном його шию. Незалежна експертиза підтвердила, що Флойд помер внаслідок придушення, однак захист колишнього копа говорив про смерть від передозування наркотиками або через погане здоровʼя.

Один з перехожих зняв дії поліції на відео. Згодом ця подія стала причиною масових протестів проти расизму та поліцейської жорстокості, що охопили всю Америку й перекинулись на інші країни, зокрема на Велику Британію.

На початку суду прокурор Джеррі Блеквелл продемонстрував відео затримання загиблого, щоб нагадати присяжним про події річної давнини.

«Мені потрібно заздалегідь сказати вам, що відео містить сцену, важку для перегляду. Це просто сенс того, із чим ми маємо справу в цьому процесі», — сказав обвинувач.

Під час програвання відео підозрюваний Шовен уважно дивився на екран і робив нотатки.

Прокурор Джеррі Блеквелл.

Скриншот / NBC News

Прокурор зазначив, що Шовен застосовував проти Флойда «надмірну силу» протягом девʼяти з половиною хвилин.

«Ви можете почути, як пан Флойд говорить: “Будь-ласка, я не можу дихати, будь-ласка, чоловіче, будь-ласка” протягом цих 9 хвилин і 29 секунд», — сказав він, додаючи, що Шовен своїми діями «зрадив честь значка».

Захисник підозрюваного в убивстві Ерік Нельсон зі свого боку заявив, що доказів у цій справі «більше, ніж на 9 хвилин 29 секунд», а свідками стали близько 400 осіб.

«Здоровий глузд підказує, що нам потрібно вивчити сукупність доказів і те, як їх можна застосувати до питання обґрунтованості дій та реакцій», — сказав адвокат.

За його словами, Шовен зробив із Флойдом саме те, чому його навчали протягом 19 років служби в поліції.

«Застосування сили не є привабливим, однак це необхідна складова дій правоохоронних органів», — зазначив Нельсон, який закликав присяжних не звертати увагу на соціальну чи політичну складову справи та проігнорувати факт протестів Black Lives Matter.

Адвокат також заявив, що немає жодних ознак того, що Флойд перестав дихати через дії Шовена, а розтин продемонстрував низку серцевих хвороб і присутність у крові наркотичних речовин, що, ймовірно, і спричинили смерть. Перед цим прокурор говорив, що Флойд спокійно жив у такому стані, аж поки його не спробували затримати 25 травня.

Перед початком суду члени родини Флойда та правозахисники опустилися перед будівлею суду на коліно та простояли так понад 8 хвилин.

«Сьогодні починається знаковий суд, який стане показником того, наскільки далеко Америка просунулась у своєму поході за рівність і правосуддя для всіх», — заявив правозахисник Бенджамін Крамп.

На переконання родини загиблого, присяжним буде неважко винести вирок Шовену, якого звільнили з поліції невдовзі після інциденту.

«Якщо цей процес буде важким, у нас в Америці є дві системи правосуддя — одна для білої Америки, друга для чорної Америки», — сказав племінник Джорджа Флойда Брендон Вільямс.

Проповідник і активіст за права афроамериканців Ел Шарптон зазначив, що хоч у залі суду сидітиме Дерек Шовен, «судитимуть всю Америку».

  • 11 березня підозрюваному в убивстві Джорджа Флойда поліцейському Дереку Шовену висунули нові звинувачення. Шовену вже висунули звинувачення у вбивстві другого ступеня. Тепер же йому додали звинувачення у вбивстві третього ступеня. Експерти кажуть, що нове звинувачення легше довести в суді, але воно тягне за собою менше покарання.
  • Влада Міннеаполісу заплатить $27 мільйонів сімʼї Джорджа Флойда для врегулювання цивільного позову щодо його вбивства.
  • Рух Black Lives Matter, що активізувався у США та інших країнах після вбивства Джорджа Флойда, висунули на Нобелівську премію миру. Ініціатором став депутат норвезького парламенту Петтер Ейде, який заявив, що BLM дав новий старт загальносвітовій боротьбі проти расової дискримінації.