У Харкові від малярії померла жінка. Вона нещодавно повернулася із Занзібару

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Харкові внаслідок зараження тропічною малярією померла 40-річна жінка, яка в середині березня повернулася з Танзанії.

Про це повідомили в Харківському обласному лабораторному центрі при Міністерстві охорони здоров’я.

Жінка перебувала у Танзанії місяць — з 14 лютого до 14 березня, у цей час відвідувала й острів Занзібар. У лабораторії повідомили, що завізний випадок малярії зареєстрували 25 березня.

Жінка під час перебування в Танзанії не захворіла, але «помічала покуси комарів». «Індивідуальну хіміопрофілактику до виїзду та під час перебування не проводила», — наголосили в центрі МОЗ.

Через кілька днів після повернення в Україну, 19 березня, у жінки зʼявилися клінічні ознаки захворювання: загальна слабкість, головний біль, підвищення температури тіла до 38,7 градуса.

Уперше хвора звернулася за допомогою до медиків через чотири дні, 23 березня. Однак тоді їй провели обстеження лише на інфікування коронавірусом, а на малярію не проводили. Наступного дня, 24 березня, жінку госпіталізували до лікарні, де під час обстеження виявили збудники тропічної малярії. Хвора померла, «незважаючи на проведені лікувальні заходи».

У центрі зазначили, що всього за минулий рік і з початку 2021-го в Харківській області зареєстрували вісім завізних випадків малярії, зокрема два летальні.

  • Малярія — інфекційна хвороба, збудником якої є плазмодії малярії, що передаються від хворої людини через укуси малярійних комарів. Щороку від цієї хвороби помирають понад 400 тисяч осіб, більшість із яких — діти віком до 5 років. Хвороба найбільш поширена у країнах з тропічним кліматом і протікає із загальним нездужанням, нападами ознобу, підвищенням температури. Також малярія супроводжується збільшенням розмірів селезінки і печінки й анемією.
  • Лікарі радять перед поїздкою в такі країні пройти курс профілактичного лікування (хіміопрофілактики). Препарат для цього визначає лікар — з огляду на ступінь поширеності малярії у конкретній місцевості. Профілактичних щеплень проти малярії не існує.
  • За останні пів року в Україні малярію виявили у Львівській, Одеській, Закарпатській областях і Харкові. Усі випадки були завезеними з країн Африки, двоє хворих померли — 27-річний моряк і 44-річний чоловік.