У Харкові від малярії помер чоловік. Нещодавно він повернувся з Екваторіальної Гвінеї

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Харкові 44-річний чоловік, який нещодавно повернувся з Екваторіальної Гвінеї, помер від малярії.

Про це повідомили в Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

Як з’ясувалося, упродовж перебування в іншій країні харків’янин на малярію не хворів, проте помічав багаторазові укуси комарів.

За словами чоловіка, після повернення в Україну він відчув симптоми, але за медичною допомогою звернувся лише через 10 днів — 19 грудня. Лікарі діагностували малярію, того ж дня лабораторне дослідження підтвердило діагноз.

«На жаль, стан пацієнта був уже дуже тяжким і прийом таблетованих протималярійних препаратів був неможливий. Врятувати чоловіка не вдалося», — додали в ЦГЗ.

  • Малярія — інфекційне захворювання, що передається людині через укуси самок «малярійних» комарів. Щороку від цієї хвороби помирають понад 400 тисяч осіб, більшість із яких — діти віком до 5 років. Симптоми малярії: лихоманка, головний біль, сильне потовиділення, слабкість. Вони можуть проявлятися слабо, що ускладнює виявлення малярії. Також малярія супроводжується збільшенням розмірів селезінки та печінки й анемією.
  • Наприкінці липня в Ізмаїлі від тропічної малярії помер 27-річний моряк, який перед смертю був у Південно-Африканській Республіці.
  • Перед цим хворого на малярію виявили у Львові. 46-річний чоловік напередодні повернувся з Уганди. У кінці травня в Харкові виявили завезений випадок — у студента.