У Закарпатській області виявили два випадки малярії — один у дитини

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Закарпатській області в лютому зареєстрували два випадки захворювання на малярію. Хворобу виявили у громадян Республіки Конго — жінки і її сина (1 рік 10 місяців).

Про це повідомляє Центр громадського здоровʼя України.

В Україну жінка з дитиною приїхала в січні цього року. За словами матері, дитина перехворіла на малярію приблизно 3 місяці тому. Уже в Україні у хлопчика на третій день піднялася температура до 39 °C і тоді ж зʼявилася лихоманка. Згодом температура в 40 °C зʼявилася і у матері.

Жінка звернулася по медичну допомогу через тиждень після приїзду. Аналізи показали у пацієнтів збудник малярії P. falciparum (++). «Епідрозслідування та протиепідемічні заходи тривають», — повідомили в ЦГЗ.

  • Малярія — інфекційне захворювання, що передається людині через укуси самок «малярійних» комарів. Щороку від цієї хвороби помирають понад 400 тисяч осіб, більшість із яких — діти віком до 5 років. Симптоми малярії: лихоманка, головний біль, сильне потовиділення, слабкість. Вони можуть проявлятися слабо, що ускладнює виявлення малярії. Також малярія супроводжується збільшенням розмірів селезінки і печінки та анемією.
  • За останні пів року в Україні малярію виявили у Львівській, Одеській області та Харкові. Всі випадки були завезеними з країн Африки. Померли двоє людей — 27-річний моряк і 44-річний чоловік.