Spiegel: Російські хакери атакували поштові акаунти депутатів Бундестагу

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Videvo

Депутати німецького Бундестагу та парламентів федеральних земель стали мішенню хакерів ghostwriters, яких пов’язують із Росією.

Про це повідомляє Spiegel.

За даними видання, постраждали сім депутатів Бундестагу і 31 депутат регіональних органів влади. Більшість політиків належить до провладних Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) та об’єднання Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (ХДС/ХСС).

Як зазначається, органи безпеки Німеччини підозрюють, що за нападом стоїть Головне розвідуправління РФ.

Хакерська атака була здійснена через так звані фішингові електронні листи, тобто повідомлення від відправників, які нібито заслуговують на довіру, метою яких є захоплення всього облікового запису для «подальших дій». Також вказується, що електронні листи зловмисників були надіслані під виглядом офіційних попереджень від провайдера.

Наразі незрозуміло, чи стався витік даних.

Водночас Федеральне управління інформаційної безпеки (BSI) і Федеральне управління захисту Конституції надіслали потенційним жертвам лист із попередженням, в якому йдеться, що потерпілі були обʼєктом цільової фішинг-атаки.

  • Під час кібератаки у 2015 році хакери вкрали 16 Гб даних Бундестагу. Ідеться, зокрема, про електронні листи Ангели Меркель за 2012—2015 роки.
  • Експерти вважають, що до викрадення листування у 2015 році причетні російські хакери. Тоді один із росіян увесь день перебував у будівлі парламенту Німеччини. Зазначають, що за день до того він намагався зламати офіційні акаунти, але зазнав невдачі через діакритичні знаки німецької мови.
  • У жовтні Європейський Союз і США запровадили санкції проти двох росіян і 85-го Головного центру спеціальних служб Головного управління Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації за масштабну кібератаку на німецький Бундестаг, яка сталася у 2015 році.
  • Росія у відповідь розширила список громадян Німеччини, яким заборонений вʼїзд на територію РФ.