Росія заборонила в’їзд керівникам силових і розвідувальних структур Німеччини через санкції Євросоюзу за хакерську атаку на Бундестаг

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Міністерство закордонних справ Росії розширило список громадян Німеччини, яким заборонений вʼїзд на територію РФ у відповідь на санкції Євросоюзу проти підрозділу ГРУ та його співробітників за хакерську атаку на Бундестаг.

Про це повідомляється на офіційному сайті МЗС.

«Згідно з дипломатичним принципом взаємності новими фігурантами російського стоп-листа обрано керівних співробітників німецьких силових і розвідувальних структур, що входять в систему Міністерства оборони ФРН», — йдеться у повідомленні.

Також у МЗС РФ заявили, що неодноразово пропонували Німеччині провести спільні консультації для зʼясування обставин кібератак, «проте влада ФРН наполегливо ігнорує ці пропозиції».

«Такий підхід свідчить про те, що в Берліні насправді ніколи не були зацікавлені в реальному розслідуванні так званої «справи про російських хакерів» і вся ситуація від початку конструювалася як чергова провокація проти нашої країни», — запевнили в дипломатичному відомстві.

Зазначимо, наразі прізвища осіб, яким заборонено в’їзд до Росії, невідомі.

  • Під час кібератаки у 2015 році хакери вкрали 16 Гб даних Бундестагу. Ідеться, зокрема, про електронні листи Ангели Меркель за 2012—2015 роки.
  • Експерти вважають, що до викрадення листування у 2015 році причетні російські хакери. Тоді один із росіян увесь день перебував у будівлі парламенту Німеччини. Зазначають, що за день до того він намагався зламати офіційні акаунти, але зазнав невдачі через діакритичні знаки німецької мови.
  • У жовтні Європейський Союз і США запровадили санкції проти двох росіян і 85-го Головного центру спеціальних служб Головного управління Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації за масштабну кібератаку на німецький Бундестаг, яка сталася у 2015 році.