У США університет погодився виплатити рекордні $1,1 млрд жертвам домагань його гінеколога

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У США університет погодився виплатити рекордні $1,1 млрд жертвам домагань його гінеколога

Fran / Unsplash

Університет Південної Каліфорнії (USC) в США погодився виплатити понад $1,1 мільярда колишнім пацієнткам університетського гінеколога Джорджа Тіндалла. Його звинувачують у домаганнях під виглядом медичних процедур.

Про це пише The New York Times.

Університет уклав угоду про врегулювання колективного позову. Згідно з ним, 710 колишнім пацієнткам Тіндалла виплатять $852 млн — по $250 тисяч кожній. Зазначається, що раніше університет вже врегулював низку колективних позовів від колишніх пацієнток Тіндалла. Угода по одному з них, врегульованому у 2018 році, передбачає виплату $215 мільйонів більше ніж 18 тисячам жінок.

За словами адвоката Джона Менлі, який представляв інтереси позивачів, університет погодився заплатити рекордну суму компенсації, в тому числі через те, що скарги на гінеколога залишалися без уваги майже 30 років.

В університеті повідомили, що кошти на виплати збиратимуть шляхом урізання витрат і продажу непрофільних активів.

Про домагання до пацієнтів з боку гінеколога стало відомо в 2018 році з розслідування газети Los Angeles Times. Видання отримало за цю статтю Пулітцерівську премію. Через скандал президент університету Хрізостомос Лоізос Нікіас змушений був піти з посади.

Тіндалла звільнили з університету за рік до виходу розслідування. Це сталося після внутрішнього розслідування. Лікар навіть отримав компенсацію, а претензії до нього вирішили не розголошувати. У 2019 Тіндалл був заарештований і звинувачений в домаганнях до 16 жінок. Він заперечував провину, а пізніше його звільнили під заставу. Лікарю загрожує до 53 років вʼязниці.

  • Продюсерська компанія Харві Вайнштейна Weinstein Co. виплатить $17,1 мільйона понад 50 жертвам сексуальних домагань. Кожен з постраждалих від дій Вайнштейна отримає трохи понад $500 тисяч.
  • Перед цим десятки жінок написали анонімні звинувачення про те, що вони зазнавали насильства з боку університетського братства в Університеті Сент-Ендрюса у Великій Британії.