Королева Єлизавета II позбавила Вайнштейна ордена Британської імперії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Королева Великої Британії Єлизавета II позбавила голлівудського продюсера Харві Вайнштейна ордена Британської імперії, який він отримав в 2004 році.

Рішення було прийняте Комітетом з конфіскації нагород.

«Британська королева розпорядилася, щоб нагородження Харві Вайнштейна почесним командором ордена Британської імперії від 29 січня 2004 було скасоване та анульоване, а його імʼя було викреслене з Реєстру зазначеного ордена», — сказано в рішенні.

Вайнштейн отримав орден на знак визнання його внеску у британську кіноіндустрію. Велика Британія позбавляє своїх вищих нагород тих людей, які заплямували репутацію, були визнані винними в кримінальних злочинах та завдали шкоди репутації нагородної системи.

  • У 2017 році Вайнштейн був позбавлений ордена Почесного легіону Франції відразу після перших звинувачень у сексуальних домаганнях.
  • Харві Вайнштейна, якого колись вважали одним з найвпливовіших людей в Голлівуді, визнали винним у сексуальних домаганнях і насильстві щодо понад 80 жінок, зокрема таких зірок, як Анджеліна Джолі та Ешлі Джадд. Його також звинувачували в секс-торгівлі та хижацькому сексуальному насильстві (predatory sexual assault), за які йому загрожувало довічне увʼязнення.
  • Вайнштейна засудили до 23 років позбавлення волі 11 березня. Адвокати просили для нього 5 років, стверджуючи, що строк у 23 роки для їхнього клієнта зі слабким здоровʼям де-факто є довічним. У той же день суд Нью-Йорка розкрив низку документів у справі Вайнштейна.
  • У вʼязниці Вайнштейн перехворів на коронавірусну інфекцію.