Опитування: Протести на захист Стерненка підтримують чверть українців

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Опитування: Протести на захист Стерненка підтримують чверть українців

Сергій Моргунов / «Бабель»

Протести з вимогою звільнити активіста Сергія Стерненка підтримують 27% українців. Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг».

Серед них 23% підтримують протести, але не хочуть брати у них участь, 4% — підтримують і готові взяти в них участь. На противагу їм 43% опитаних не підтримують ці акції. Ще 21% респондентів ставляться до цих подій байдуже.

Про акцію на підтримку Сергія Стерненка, під час якої було пошкоджено будівлю Офісу президента, чули 75% опитаних. Підтримали дії протестувальників лише 14%, не підтримали — 70%.

65% вважають, що учасників акції, які пошкодили будівлю Офісу президента, потрібно змусити прибрати або ж сплатити компенсацію за завдані збитки. 20% виступили за те, щоб порушити проти них кримінальні справи, аж до ув’язнення. Лише 9% за те, щоб не реагувати на це.

Опитування проводили 23—24 березня. Загалом опитали 2 500 респондентів. Похибка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95 не перевищує 2%.

  • Увечері 20 березня біля Офісу президента пройшла акція на підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка і підозрюваного в убивстві журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка. Учасники акції розписали стіни ОП, закидали будівлю димовими шашками та намагалися підпалити табличку «Президент України». Один з учасників розбив скло у дверях центрального входу. У справі щонайменше пʼять підозрюваних.
  • 23 лютого Приморський суд Одеси засудив Сергія Стерненка до 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна за нібито організацію викрадення у 2015 році Сергія Щербича, члена партії «Довіряй ділам» одеського мера Геннадія Труханова. Стерненко начебто організував викрадення Щербича, щоб заволодіти його коштами — 300 гривнями. Справа ґрунтується лише на свідченнях Щербича.