Перша партія китайської вакцини від коронавірусу прибуде до України 25 березня. Але «Лекхім» не знає, кому її передавати

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Перша партія китайської вакцини від коронавірусу CoronaVac прибуде до України ввечері 25 березня.

Цю інформацію підтвердили Інтерфаксу в компанії «Лекхім».

Там зазначили, що у першій партії привезуть 215 тисяч доз. Літак з вакцинами очікують в аеропорту «Бориспіль» о 19:15. Він має прибути зі Стамбулу.

Водночас у компанії «Лекхім», яка є посередником у постачанні вакцин, поскаржилися, що не знають, кому її передати. Видання «Дзеркало тижня» опублікувало відкритого листа компанії, яка зазначає, що 4 березня повідомила ДП «Медичні закупівлі України» про поставку вакцин, однак від того часу так і не отримала підтвердження про готовність їх прийняти.

«У разі неготовності ДП «МЗУ» прийняти вакцину CoronaVac в рамках виконання бюджетної програми група фармкомпаній «Лекхім» розгляне можливість передачі вакцини медустановам», — пояснили там.

Але у «Медзакупівлях» запевняють, що досі не отримали відповідні документи. Там нагадали, що згідно з умовами контракту, вакцину мали поставити протягом місяця після реєстрації, тобто до 6 березня. Також там розповіли, що «Лекхім» не надав усіх необхідних документів.

«Постачальник зобов’язаний надати Замовнику вичерпний перелік документів…, зокрема: сертифікат якості (аналізу) серії продукції, реєстраційне посвідчення, сертифікат походження від виробника, відомості про прекваліфікацію ВООЗ та/або реєстраційне посвідчення від компетентного органа однієї із визначених країн, пакувальний лист та документ, що підтверджує дотримання холодового ланцюга, тощо. Станом на 24.03.2021 такий перелік документів не був наданий», — пояснили на підприємстві.

  • Наприкінці 2020 року Міністерство охорони здоров’я уклало перший контракт про поставку вакцини від коронавірусу з китайською компанією Sinovac Biotech. Вводити препарат потрібно двома дозами. На третьому етапі випробувань вакцина показала ефективність у 50,38% і може бути дієвою проти різних штамів хвороби. Головні переваги цієї вакцини — не потребує особливих умов для зберігання та порівняно недорога. За 1 913 316 доз Україна сплатила мільярд гривень — по 504 гривні за кожну. Згодом у «Лекхімі» зазначили, що остаточна ефективність вакцини становить понад 80%.
  • На поставку препарату очікували в лютому, але «Лекхім» прострочила терміни поставки. МОЗ готується оштрафувати компанію. Згідно з контрактом розмір штрафу становитиме 0,1% від суми контракту за кожен день прострочки. Україна розраховувала отримати першу партію вакцин протягом місяця після її реєстрації у Китаї (6 лютого). Компанія «Лекхім» відмовилася від коментарів, лише зазначила, що очікує на поставку першої партії 15 березня.