МОЗ: Попередня причина смерті вакцинованої військовослужбовиці — гострий розлад кровообігу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
МОЗ: Попередня причина смерті вакцинованої військовослужбовиці — гострий розлад кровообігу

Marco Verch / Flickr

Військовослужбовиця, яка померла через декілька днів після отримання вакцини від коронавірусу, мала хронічні серцево-судинні захворювання та супутні хвороби.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоровʼя.

«За попередньою інформацією Військово-медичного клінічного центру Південного регіону, смерть сталася внаслідок гострих розладів кровообігу. Жінка мала хронічні серцево-судинні захворювання та інші супутні хвороби», — заявили в МОЗ.

21 березня жінка отримала щеплення проти COVID-19 вакциною Covishield-AstraZeneca. Вона входила до пріоритетних груп вакцинації, адже найближчим часом мала бути залучена до сил, які беруть участь у військових діях на Донбасі.

«Протипоказань до введення вакцини, а саме алергії до будь-якого з компонентів препарату, у жінки не було. У той же день з того ж флакону вакцини було щеплено ще 9 осіб. Несприятливих подій після імунізації в інших пацієнтів не зареєстровано», — пояснюють у МОЗ. Начальник медичної служби військової частини, де померла проходила службу, заявив, що станом на ранок 23 березня скарг на стан здоров’я жінка не висловлювала.

Для встановлення точної причини смерті призначено судово-медичну експертизу. У МОЗ зазначили, що з початку кампанії з вакцінації в Україні щеплення проти COVID-19 отримали 137 026 осіб. Серед них зареєстровано 590 побічних ефектів після імунізації, лише три пацієнти деякий час перебували під наглядом лікарів. Наразі всі вони здорові.

  • Із 24 лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації препаратом Oxford-AstraZeneca (Covishield). Наступного дня, 25 лютого, почали вакцинувати військових. 1 березня запрацював сайт для запису на вакцинацію. Це можна зробити й через додаток «Дія». Президент наголошував, що лише після другої дози створюється повний захист від коронавірусу.