Telegram отримав понад мільярд доларів інвестицій

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Telegram отримав понад мільярд доларів інвестицій

u2solmz / Pixabay

Безкоштовний сервіс для обміну зашифрованими повідомленнями Telegram зібрав понад $1 мільярд через продаж облігацій «найбільшим і найобізнанішим» інвесторам з усього світу. Кошти допоможуть продовжити стратегію монетизації сервісу.

Про це пише засновник Telegram Павло Дуров.

«Як я й говорив, коли запускав Telegram майже 8 років тому, кінцева мета для Telegram — стати фінансово стійким проєктом, що може зможе служити людству десятиліттями (або століттями) в майбутньому. Сьогоднішня новина є черговим кроком у напрямку до цієї мети», — зазначив він.

Невдовзі в Російському фонді прямих інвестицій, що займається просуванням вакцини від коронавірусу «Супутник V», заявили, що стали одним із інвесторів Telegram, однак не назвали суму вкладу. За даними РФПІ, кошти вклали разом із фондом Mubadala з Об’єднаних Арабських Еміратів, пише РБК.

«Ми визнаємо і захоплюємося баченням Павла майбутнього своєї компанії та роботою команди зі створення виняткового продукту і компанії. Його непохитна зосередженість на призначеному для користувача досвіді й конфіденційності, а також на важливості цього для кожного бізнес-рішення, яке він приймає, є одним з ключів до популярності і успіху Telegram», — цитує РБК заяву керівника російського відділення Mubadala Фаріса Сохаіла Аль Мазруі.

Mubadala, а також інший фонд з ОАЕ — Abu Dhabi Catalyst Partners, вклали в Telegram по $75 мільйонів.

Однак віцепрезидент Telegram Ілля Перекопський заперечив участь РФПІ в купівлі облігацій, повідомляє РБК.

За даними РФПІ, спільний фонд на $2 мільйярди з Mubadala створили ще у 2013 році. Інвестиції спільного фонду націлені на довгострокові економічні проєкти в Росії.

  • Компанія Telegram Group Inc., власник месенджера Telegram, розмістила облігації на $1 мільярд. Облігації випустили 12 березня з терміном погашення у пʼять років під 7% річних. Номінальна вартість облігації становила тисячу доларів. Перша виплата за облігаціями запланована вже на вересень цього року.
  • Раніше засновник компанії Павло Дуров заявив, що Telegram із 2021 року почне монетизуватися, але це будуть робити ненавʼязливо — обіцяє, що більшість користувачів навряд чи помітять серйозні зміни.
  • У серпні 2019 року повідомлялося, що Telegram хоче випустити власну криптовалюту Gram протягом двох найближчих місяців. Згодом компанія відмовилася від цих планів.
  • Месенджер Telegram випустив оновлення та дозволив адміністраторам каналів і публічних груп створювати голосові чати без обмежень кількості учасників. Обговорення можуть одночасно слухати мільйони людей.