«Один — генерал, другий — губернатор». Лукашенко представив своїх можливих наступників

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Один — генерал, другий — губернатор». Лукашенко представив своїх можливих наступників

Помічник президента Білорусі Юрій Караєв (другий зліва) і губернатор Гродненської області Володимир Караник (справа).

@pul_1 / Telegram

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко представив співробітникам підприємства «Молочний світ» двох можливих кандидатів на пост голови держави. Ними виявились колишній голова МВС і голова Гродненської області, повідомляє провладний Telegram-канал «Пул первого».

Лукашенко заявив, що його діти не будуть балотуватися на пост президента, і вказав на Юрія Караєва та Володимира Караника, які можуть стати «потужними кандидатами».

«Один — генерал, другий — губернатор. Молоді, нове покоління, толкові, знають ціну цій країні. І таких уже, я так починаю приглядатися, виявляється, є в нас люди достойні, що знають країну. Вони й будуть конкурувати», — сказав Лукашенко.

Він також пообіцяв, що у країні будуть й інші президенти, однак потрібно потерпіти.

Як пише TUT.BY, Караєва у жовтні 2020 року призначили помічником президента — інспектором Гродненської області, а також нагородили званням генерал-лейтенанта міліції. Під час місяця протестів проти фальсифікації виборів Караєв, який очолював МВС, говорив, що насильство силовиків — це «охорона громадського порядку».

Караника призначили на посаду губернатора Гродненської області у серпні минулого року, до цього він очолював Міністерство охорони здоров’я. Він також виправдовував насильство силовиків і звинувачував протестувальників у тому, що вони не визнавали своєї участі в масових акціях.

«У нас усіх послухати — усі або ходили по хлібчик, або, вибачте мене, просто стояли осторонь, прогулятися вийшли», — говорив він.

  • З початку серпня 2020 року громадяни Білорусі протестують проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Активні протести тривали з 9 до 11 серпня, коли силовики затримали найбільше людей. Багато з них були побиті й отримали покарання за рішеннями судів. Понад 400 людей вже засуджені. 290 осіб в Білорусі визнані політичними вʼязнями.
  • Головною опоненткою Олександра Лукашенка на виборах президента стала дружина одного з політв’язнів Світлана Тихановська, яка, за даними незалежних опитувань, мала перемогти й стати наступною головою держави. Після виборів вона виїхала до Литви, оскільки їй погрожували представники режиму.
  • Тихановська вважає, що самопроголошений президент Олександр Лукашенко піде у відставку в найближчі місяці через наростання тиску з боку ЄС і США. Раніше вона визнала, що протестувальники «втратили вулиці» в Білорусі, але сподівається, що навесні акції протесту відновляться.
  • Тихановська виступила з відеозверненням, у якому оголосила про старт загальнонаціонального голосування за переговори із владою Білорусі за міжнародним посередництвом.