Рада ухвалила закон про компенсації за побічні ефекти від вакцини від коронавірусу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Рада ухвалила закон про компенсації за побічні ефекти від вакцини від коронавірусу

health.mil

Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 5247, в якому передбачена норма про державну компенсацію шкоди, яка може бути завдана внаслідок вакцинації від коронавірусу. Також цей закон дозволяє застосовувати вакцини від COVID-19, які розробили в екстреному порядку.

Про це йдеться на сайті парламенту, а деталі розповідає глава комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.

«Кабмін має розробити в двотижневий термін підзаконні акти, які дозволять державі сплачувати людям компенсацію у разі виникнення ускладнень від вакцинації», — пояснив Радуцький.

Раніше в Міністерстві охорони здоров’я заявляли, що побічні ефекти після щеплення від коронавірусу, яке зараз в Україні роблять вакциною Covishield, виявляють лише в 0,8% випадків. Тяжких випадків, як стверджують у відомстві, взагалі не зафіксували. Зазначимо, раніше в МОЗ оприлюднили перелік можливих реакцій на вакцину Covishield — почервоніння, біль, набряк у місці інʼєкції, лихоманка, нудота та інші. Водночас у відомстві наголосили, що побічні ефекти є нормальним явищем і минають за декілька днів після щеплення.

Також відтепер Україна зможе отримати безкоштовну вакцину в рамках механізму COVAX. Крім того, передбачено звільнення від відповідальності виробників вакцини, медпрацівників, які діяли за інструкцією — тобто за халатність відповідальність буде.

Радуцький зазначив, що препарати, які Україна отримає через механізм COVAX, — якісні, сертифіковані і їх схвалила ВООЗ. Голова комітету наголосив, що цей закон стосується тільки вакцин для боротьби з COVID-19. Тобто інші вакцини використовуватимуться у звичайному режимі.

Цей закон буде діяти протягом чотирьох років.

  • Україна домовилася про постачання понад 17 мільйонів доз вакцин від коронавірусу різних виробників. Першу партію в 500 тисяч доз вакцини компанії AstraZeneca отримали 23 лютого. Очікують ще 1,5 мільйона доз цієї самої компанії. Також уряд придбав 10 мільйонів доз вакцини від коронавірусу компанії Novavax і майже 2 мільйони доз вакцини китайської компанії Sinopharm. За програмою COVAX Україна розраховує отримати 117 тисяч доз вакцини Pfizer і до 4 мільйонів доз вакцини AstraZeneca.