Kyiv Post: Рожкову підозрюють у держзраді через залучення іноземних детективів до справи ПриватБанку

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Kyiv Post: Рожкову підозрюють у держзраді через залучення іноземних детективів до справи ПриватБанку

National Bank Of Ukraine / Flickr

Проти першого заступника глави Національного банку Катерини Рожкової та деяких співробітників НБУ ведеться розслідування. Їх підозрюють у державній зраді — вони найняли іноземне детективне агентство Kroll, яке розслідувало виведення з ПриватБанку понад $5,5 мільярда його колишніми власниками.

Про це з посиланням на відповідний документ Офісу генерального прокурора, пише Kyiv Post.

Рожкову і декількох чиновників Нацбанку також підозрюють у розтраті держкоштів і передачі інформації компаніям Kroll Inc., консалтинговій фірмі AlixPartners і юридичній фірмі Hogan Lovells і Asters. За даними видання, підозри чиновникам ще не висунуті.

Рожкова повідомила Kyiv Post, що їй нічого не відомо про висунуті звинувачення, але додала, що в нападках на співпрацю НБУ з іноземними компаніями немає нічого нового. «Це просто сюр», — написала вона у відповідь на прохання прокоментувати ситуацію.

Водночас джерело видання розповіло, що таке розслідування міг ініціювати новий глава Нацбанку Кирило Шевченко або хтось зі співробітників Офісу президента. Розслідування ведуть СБУ і Державне бюро розслідувань.

Зазначається, що хоча у НБУ був доступ до великої кількості інсайдерської інформації, яка могла б викрити незаконні схеми всередині ПриватБанку, йому була потрібна зовнішня допомога, щоб зʼясувати масштаби виведення коштів і підготувати успішний судовий позов.

Kroll мав доступ до інформації Міністерства фінансів США, а також до інструментів для аналізу обсягу автоматичних транзакцій, залучених до схеми з виведення коштів з ПриватБанку. Компанії також допомогли Україні підготуватися до позовів проти ексвласників банку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова у Високому суді Лондону.

  • Раніше Рожкова заявила про цензуру в НБУ — керівництво департаменту комунікацій регулятора заборонило публікувати в оригінальному вигляді її інтервʼю для видання «Новое время».
  • ПриватБанк був націоналізований 21 грудня 2016 року. Українські правоохоронці вважають, що з банку було виведено $5,5 мільярда.
  • ПриватБанк вважає, що Коломойський і Боголюбов відмили майже $ 800 мільйонів. У травні 2019 року керівництво банку подало позов проти Коломойського і Боголюбова до Канцелярського суду штату Делавер. ПриватБанк заявив про мільярдні збитки та стверджував, що бізнесмени коштом грошей банку скуповували нерухомість у штатах Огайо, Техас, Флорида і Кентуккі.