Рожкова заявила про цензуру в Нацбанку — їй заборонили публікувати її інтерв’ю в оригінальному вигляді. В НБУ заперечують

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Рожкова заявила про цензуру в Нацбанку — їй заборонили публікувати її інтерв’ю в оригінальному вигляді. В НБУ заперечують

National Bank Of Ukraine / Flickr

Перша заступниця голови Національного банку Катерина Рожкова заявила про цензуру у НБУ — керівництво департаменту комунікацій регулятора заборонило публікувати в оригінальному вигляді її інтервʼю для видання «Новое время».

Про це Рожкова повідомила у Facebook.

«Українська журналістика бачила чимало спроб цензури. Зокрема, й у жанрі інтерв’ю […] Моє інтерв’ю для НВ в оригінальному вигляді заборонило публікувати керівництво департаменту комунікацій Нацбанку», — заявила Рожкова.

Вона назвала цей інцидент «черговим прикладом цензури» в НБУ, яка, за її словами, з’явилася з серпня торік — після зміни керівництва НБУ та низки кадрових змін в ключових департаментах.

«Коли попри існуючі процедури, співробітники НБУ отримують вказівки не запрошувати мене на засідання комітету з питань нагляду. Коли за надання коментарів виданню Kyiv Post члени правління отримують догани у найкращих радянських традиціях. Коли кожен запит на коментар чи інтерв’ю Рожкової стає справжнім випробуванням і докладається максимум зусиль не допустити цього», — написала Рожкова.

За її словами, через кілька годин після інтерв’ю з’явився наказ голови Нацбанку про те, що їй заборонено коментувати теми внутрішньої ситуації у НБУ, кадрової політики, співпраці з Міжнародним валютним фондом. «Ситуацію намагаються довести до абсурду: виявляється, що мені як безпосередньому учаснику подій, пов’язаних з націоналізацією ПриватБанку у 2016 році, цю тему також коментувати не можна», — додала вона.

Директор департаменту комунікацій Нацбанку Галина Калачова відреагувала на звинувачення Рожкової і заперечила інформацію про нібито альтернативну версію інтервʼю.

«Департамент не давав «Новое время» ніякої альтернативної версії інтервʼю. Взагалі скороченої версії цього інтервʼю не існує [...] Мені шкода, що члени правління НБУ вдаються до спотворення фактів, наклепу і провокують ЗМІ на публікацію недостовірної інформації», — заявила у коментарі Інтерфакс-Україна Калачова.

  • 5 жовтня 2020 року Рада Нацбанку оголосила догану і висловила недовіру Рожковій та іншому заступнику голови НБУ Сологубу. Приводом для цього, як заявили в Раді, стали порушення розпорядчих актів НБУ, Кодексу етики працівника НБУ, правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ і вимог Кодексу законів про працю. Рожкова згодом заявила, що догану винесли за коментар для ЗМІ. Вона натякнула, що за доганою стоїть глава НБУ Кирило Шевченко.
  • Згодом Рожкова та Сологуб подали позов до суду на Раду НБУ з вимогою визнати протиправними та скасувати догани, які їм винесли після критичного коментаря для ЗМІ.