ЄСПЛ зупинив екстрадицію до США американського добровольця «Правого сектора» Ланга

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
ЄСПЛ зупинив екстрадицію до США американського добровольця «Правого сектора» Ланга

Європейський суд із прав людини заблокував екстрадицію до США ветерана війни на Донбасі Крейга Ланга. На батьківщині його звинувачують у подвійному вбивстві.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Екстрадицію заборонили щонайменше до 20 квітня. Один з адвокатів американця, Дмитро Моргун, пояснив, що захист ветерана звернувся до ЄСПЛ одразу після того, як суд за результатами касаційного розгляду дозволив екстрадувати Ланга до Сполучених Штатів. Адвокати просять міжнародну інстанцію заборонити Україні видачу американця.

Моргун додав, що в період до 20 квітня український уряд та захисники Ланга повинні надати ЄСПЛ свої позиції з цієї справи.

«З боку уряду мають бути подані до 30 березня відповідні документи та пояснення причин, чому від США Україна не затребувала тих гарантій, про які ми писали неодноразово, пояснити ситуацію, як вони бачать, надати свої пояснення. А після цього, до 14 квітня, нам нададуть можливість за процедурою надати своє бачення, свої відповіді на те, що буде писати уряд. Після чого з 14 квітня по 20 квітня ЄСПЛ переглядатиме ці позиції і буде виносити додаткові рішення», — розповів адвокат.

Захисник американця пояснив, що українська сторона вимагає гарантій з боку США, що Ланга не засудять до довічного ув’язнення чи смертної кари.

Ланга заарештували 21 серпня 2019 року на кордоні з Молдовою, коли він спробував виїхати за межі України, щоб продовжити візу. Його розшукував Інтерпол за запитом США. На батьківщині його з Алексом Цвіфельхофером, який теж воював на Донбасі в одному з підрозділів «Правого сектора», звинувачують у вбивстві подружньої пари у штаті Флорида.

  • У жовтні 2019 року Ланга заарештували у Вінниці. Пізніше Ланг подав документи на отримання притулку в Україні. У грудні суд відпустив його під домашній арешт, але у вересні 2020 року його знову затримали (і відпустили). Згодом Печерський суд Києва ухвалив рішення екстрадувати Ланга до США, де йому загрожує смертна кара. Вже 24 лютого Апеляційний суд Києва скасував екстрадицію.
  • 15 березня Апеляційний суд Києва дозволив екстрадицію Ланга до США.