Адвокат американського добровольця з «Правого сектора» звинуватив українські суди в упередженості

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Адвокат американського добровольця з «Правого сектора» Крейга Ланга, якого заарештували у Вінниці, звинувачує українське правосуддя в упередженості та порушенні прав бійця.

У коментарі Інтерфакс-Україна адвокат Дмитро Моргун заявив, що Лангу в США загрожує смертна кара, і це є приводом для України відмовити в екстрадиції.

«Ми вимагаємо, щоб органи державної влади України звернулися до уряду США і вимагали надання гарантій незастосування до Ланга смертної кари. Це є необхідною гарантією, передбаченою законодавством України, більше того, її міжнародними зобовʼязаннями», — сказав він, додавши, що Європейський суд з прав людини вже мав прецедент невидачі США обвинуваченого, якому загрожувала страта.

Моргун заявив, що на батьківщині Ланга підозрюють у вбивстві подружньої пари і вимагають його видачі як організатора «транснаціонального злочинного угруповання», але в бійця для цього повинні бути мінімум два спільники. За словами адвоката, український суд не розглядає питання про винуватість Ланга, а займається екстрадицією.

Моргун також сказав, що захисту не дали ознайомитися із запитом на екстрадицію, а Лангу не надали право попросити політичного притулку.

Адвокат також звернувся до Генпрокуратури з вимогою забезпечити гарантії незастосування смертної кари щодо бійця.

  • Крейга Ланга затримали 21 серпня у Вінниці. Американська влада підозрює його у вбивстві подружньої пари з Флориди і вимагає екстрадиції. У цій справі проходить ще один доброволець «Правого сектора» — Алекс Цвіфельхофер, якого вже затримали в США.
  • 8 жовтня Вінницький апеляційний суд заарештував Ланга до 6 грудня. Прокуратура клопотала про тримання Ланга під вартою для забезпечення видачі.