Апеляційний суд дозволив екстрадицію американського добровольця «Правого сектора» Ланга

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Апеляційний суд Києва дозволив екстрадицію американського добровольця «Правого сектора» Крейга Ланга, який воював на Донбасі. 15 березня суд скасував своє ж рішення від 23 лютого через нібито нові обставини у справі.

Про це повідомляють «Ґрати».

Прокуратура вважає новою обставиною відмову Міграційної служби розглядати заяву американця про надання йому статусу біженця. Відмова датована 11 лютого.

Його адвокат Олег Веремеєнко заявив, що відмова не є новою обставиною. «Предмет перегляду — рішення про екстрадицію від 28 серпня 2020 року. Тоді суд не міг керуватися рішенням міграційної служби від 11 лютого 2021 року», — сказав він.

Другий адвокат Дмитро Моргун повідомив в Facebook, що після виходу із зали суду, прокурори вручили клопотання про зміну запобіжного заходу з особистого зобовʼязання на утримання під вартою.

Розгляд призначено на 15:00 16 березня в Печерському суді.

  • Ланга заарештували 21 серпня 2019 року на кордоні з Молдовою, коли він спробував виїхати за межі України, щоб продовжити візу. Його розшукував Інтерпол за запитом США. На батьківщині його з Алексом Цвіфельхофером, який теж воював на Донбасі в одному з підрозділів «Правого сектора», звинувачують у вбивстві подружньої пари у штаті Флорида.
  • У жовтні 2019 року Ланга заарештували у Вінниці. Пізніше Ланг подав документи на отримання притулку в Україні. У грудні суд відпустив його під домашній арешт, але у вересні 2020 року його знову затримали (і відпустили). Згодом Печерський суд Києва суд ухвалив рішення екстрадувати Ланга до США, де йому загрожує смертна кара.
  • Вже 24 лютого Апеляційний суд Києва скасував екстрадицію.