Суд скасував екстрадицію американського добровольця «Правого сектора» Ланга

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Апеляційний суд скасував екстрадицію американського добровольця «Правого сектора» Крейга Ланга, який воював на Донбасі.

Про це повідомив його адвокат Дмитро Моргун.

«Рішення про видачу [екстрадицію] Крейга Ланга Остіна скасовано [...]. Захист триває, але великий пласт завершено!» — написав він, додавши, що повний текст рішення суду буде 2 березня.

Як передає «Радіо Свобода», Моргун зазначив, що продовжить представляти інтереси Ланга, оскільки Офіс генпрокурора «явно буде щось робити» з рішенням апеляції.

В Україні Лангу ніяких звинувачень не висунули. Щодо нього зараз проводяться дві екстрадиційні перевірки за запитом США. Ланг подав дві заяви на надання статусу біженця, за першою (другу не розглянуто) триває судовий розгляд у Верховному суді — захист американця оскаржує відмову Управління Державної міграційної служби у Вінницькій області.

  • Ланга заарештували 21 серпня 2019 року на кордоні з Молдовою, коли він спробував виїхати за межі України, щоб продовжити візу. Його розшукував Інтерпол за запитом США. На батьківщині його з Алексом Цвіфельхофером, який теж воював на Донбасі в одному з підрозділів «Правого сектора», звинувачують у вбивстві подружньої пари у штаті Флорида.
  • У жовтні 2019 року Ланга заарештували у Вінниці. Пізніше Ланг подав документи на отримання притулку в Україні. У грудні суд відпустив його під домашній арешт, але у вересні 2020 року його знову затримали (і відпустили). Згодом Печерський суд Києва суд ухвалив рішення екстрадувати Ланга до США, де йому загрожує смертна кара.