Американського добровольця з «Правого сектора» Крейга Ланга відпустили під домашній арешт

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Вінницький апеляційний суд змінив запобіжний захід з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт щодо американця Крейга Ланга, який воював на Донбасі на боці української армії. Про це повідомив його адвокат Дмитро Моргун у Facebook.

У коментарі theБабелю Моргун повідомив, що цілодобовий домашній арешт буде до 3 лютого 2020 року.

Справа Ланга

18 серпня 2019 року він спробував виїхати за межі України, щоб подовжити візу. Його арештували 21 серпня на кордоні з Молдовою у Вінницькій області через оголошення на сайті Інтерполу.

За даними детективів, у США Крейг активно спілкувався у соцмережах з Алексом Цвіфельгофером, який теж воював на Донбасі в одному з підрозділів «Правого сектора», пізніше вони зустрілися в місті Вест-Палм-Біч, штат Флорида. Звідти вони нібито разом вирушили до сусіднього Маямі, а потім — у напрямку селища Естеро, де 9 квітня сталося вбивство Серафіно та Діни Лоренцо. Крейгу інкримінують вбивство цього подружжя.

Статті Кримінального кодексу, за якими його звинувачують, є екстрадиційними, тому Ланга мають право видати на батьківщину.

Адвокати Ланга в Україні будують захист на тому, що вдома йому загрожує страта. Стаття Кримінального кодексу США про вбивство дозволяє застосування смертної кари.

Оскільки в Україні смертної кари немає, ГПУ справді може не видавати Ланга без гарантій не страчувати його в разі визнання винним у Флориді. Це записано в Європейській конвенції про видачу правопорушників, яку підписала й Україна.