У Кримінальному кодексі дві статті про покарання за п’яне водіння під однаковим номером. Голова комітету вважає, що одна з них виключена

Автори:
Оксана Коваленко, Катерина Кадакова
Дата:
У Кримінальному кодексі дві статті про покарання за п’яне водіння під однаковим номером. Голова комітету вважає, що одна з них виключена

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Із середи, 17 березня, у Кримінальному кодексі України є дві статті з однаковим номером, але вони вказують на схожі злочини та передбачають різні види покарань за порушення низки правил дорожнього руху.

Це сталося після того, як у середу набули чинності зміни до закону, які Верховна Рада ухвалила 16 лютого цього року. Парламент вніс статтю 286—1, яка посилює відповідальність за порушення правил дорожнього руху водіями у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, якщо потерпілий отримав або тяжкі ушкодження, або ушкодження середньої тяжкості, або загинув.

Найменше покарання, яке передбачає стаття, — позбавлення волі терміном до 3 років з позбавленням права керувати транспортними засобами терміном від трьох до п’яти років. Найбільше — позбавлення волі на термін від 7 до 12 років.

Водночас стаття, яка була в Кодексі під цим же номером раніше, теж стосується водіння у стані алкогольного сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції. Ця стаття також передбачає покарання за відмову проходити тест на ступінь сп’яніння. Вона передбачає м’якіші покарання — штраф або заборона керувати транспортом.

Другий варіант статті 286—1 до другого читання внесли депутати фракції «Слуга народу» Денис Монастирський (глава Комітету правоохоронної діяльності), Вʼячеслав Медяник і Владлен Неклюдов.

Отже, виникає конфлікт між цими двома статтями та незрозуміло, яким чином правоохоронці кваліфікуватимуть злочин та обиратимуть покарання.

Зазначимо, у четвер, 18 березня, заплановане засідання Комітету з питань правоохоронної діяльності. У порядку денному вказано, що на засіданні розглянуть питання «Про роз’яснення щодо окремих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху» №1231-IX від 16 лютого 2021 року».

За словами співрозмовника «Бабеля», обговорюватимуть саме цю ситуацію.

Раніше на сайті комітету оприлюднили роз’яснення за підписом його голови Дениса Монастирського, в якому він наголошує, що з 3 липня 2020 року стаття 286—1 була виключена з Кримінального кодексу, оскільки були внесені зміни до законодавчих актів щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень. Зокрема, зазначається в документі, були вилучені положення, які включали до Кодексу статтю 286—1.

Водночас тлумачити закон може лише Конституційний та Верховний суди, а не комітет, а вилучити статтю своїм рішенням може парламент.

  • В Україні з 17 березня посилили покарання за порушення низки правил дорожнього руху. Переважно збільшили штрафи за адміністративні порушення, а також посилили кримінальну відповідальність за ДТП з постраждалими.