В Україні посилили покарання за порушення правил дорожнього руху. Що змінилося

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
В Україні посилили покарання за порушення правил дорожнього руху. Що змінилося

Denys Nevozhai / Unsplash

В Україні з 17 березня посилили покарання за порушення низки правил дорожнього руху.

Про це пише Укрінформ.

«Усі повинні знати, що дорога — це місце, де люди спокійно, виважено доїжджають з одного місця в друге, не наносячи один одному травм», — зазначив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Зросли штрафи за керування авто у стані алкогольного сп’яніння — до 17 тисяч гривень та позбавлення прав на рік. За повторне порушення — 34 тисячі та позбавлення прав на 3 роки. За третє порушення — 51 тисяча та позбавлення прав на 10 років з конфіскацією авто.

Також суттєво зріс штраф за втечу з місця ДТП — з 255 до 3,4 тисячі гривень. Якщо винуватець ДТП вживав алкоголь, наркотичні або психотропні речовини, то йому загрожує штраф до 34 тисяч гривень чи адміністративний арешт на 15 діб. Якщо ж у ДТП є постраждалі з травмами середньої тяжкості, а винуватець був у стані сп’яніння, то він може отримати до 3 років позбавлення волі.

Мінімальний штраф за непристебнутий ремінь безпеки, їзду на мотоциклі без шолома, розмову по телефону за кермом, проїзд на заборонене світло світлофора зріс до 510 гривень. До 3,4 тисячі гривень зріс штраф за перевищення швидкості на понад 50 км/год.

Також штрафи стосуватимуться пішоходів. За перехід дороги у невстановленому для цього місці можна отримати штраф у 255 гривень. Велосипедисти за порушення ПДР отримуватимуть штрафи у розмірі 340 гривень. Якщо ж порушення були здійснені у стані сп’яніння — штраф автоматично зростає до 680 гривень.

  • У 2021 році на дорогах України встановлять ще 220 камер фіксації порушень правил дорожнього руху. Система запрацює у всіх областях на тих ділянках доріг, де трапляється найбільше аварій.
  • 16 лютого Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому проєкт закону № 2695. Він передбачає посилення відповідальності за окремі порушення у сфері безпеки дорожнього руху.