В Україні збільшили штрафи за порушення ПДР. Скільки треба буде заплатити?

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому проєкт закону № 2596. Він передбачає посилення відповідальності за окремі порушення у сфері безпеки дорожнього руху. Про це йдеться на сайті Ради.

Мінімальний штраф підвищується до 510 гривень. Таке покарання передбачено за:

  • непристебнутий ремінь (за повторне — від 5 до 10 діб арешту або позбавлення прав на термін від 3 до 10 діб);
  • відсутність шолома у мотоцикліста (за повторне — від 5 до 10 діб арешту або позбавлення прав на термін від 3 до 10 діб);
  • неосвітлений номерний знак;
  • розмову по телефону за кермом без гарнітури;
  • порушення правил проїзду перехресть, зупинок, проїзд на заборонний сигнал світлофора, правил обгону.

Штрафом у розмірі 17 тисяч гривень з позбавленням прав на один рік будуть карати за:

  • керування у стані алкогольного чи наркотичного спʼяніння;
  • передачу керування особі, яка перебуває у такому стані;
  • відмову водія проходити огляд на предмет спʼяніння.

Якщо порушення повторне — штраф 34 тисячі гривень і позбавлення прав на три роки. Якщо втретє протягом року — 51 тисяча штрафу й позбавлення прав на 10 років.

За перевищення максимально дозволеної швидкості на понад 50 км/год — з 510 грн до 1 700 грн.

За залишення місця ДТП — з 255 грн до 3 400 грн, а також передбачено можливість позбавлення права кермування авто строком від 1 до 2 років.

Якщо людина скоїла ДТП, внаслідок якої потерпілий зазнав травм середньої тяжкості, — штраф від 51 до 85 тис. грн або арешт на строк до шести місяців. Попередній штраф за це був від 3 400 до 8 500 грн. За це саме, але у стані спʼяніння — позбавлення волі до трьох років. Якщо потерпілий помер — позбавлення волі на строк від 3 до 8 років. Якщо водій був у стані алкогольного спʼяніння, винуватцю загрожує позбавлення волі на термін від 7 до 12 років.

За водіння без прав штрафуватимуть на 425 грн, якщо ж прав взагалі немає — штраф буде 3 400 грн. Якщо водія, якого позбавили прав, спіймають на кермуванні, то можуть оштрафувати на 20 400 грн із позбавленням прав на 1—5 років.

За непропускання швидких та інших екстрених служб можуть оштрафувати на 680 грн.

Пішоходів та велосипедистів можуть оштрафувати на 255 грн за перехід дороги у невстановленому місці.

Член комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Олександра Устінова повідомила у Facebook, що з законопроєкту прибрали розширення повноважень поліції, «які так хотіли туди запхати», а саме:

  • зупинку авто без причини;
  • можливість «сидіти в кущах з радарами»;
  • можливість «огляду» авто (багажнику, капоту, бардачку, тощо);
  • необхідність передавати документи поліції.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що лише минулого року на дорогах України загинуло 3 550 осіб. Ці люди стали жертвами тих, хто порушив правила безпеки дорожнього руху — як правило, це перевищення швидкості, порушення правил обгону, виїзд на зустрічну смугу, керування в стані алкогольного спʼяніння.

За минулий рік патрульна поліція зупинила 129 тисяч водіїв, які керували автомобілем у нетверезому стані, тобто по 300 осіб за день.

«Це тільки ті, кого ми встигли зупинити. А скільки мільйонів разів українці сідали за кермо в нетверезому стані? Десятки мільйонів. Штраф 10 200 грн, повторний — 20 400, але це не зупиняє цих людей. Минулого року 9,5 тис. водіїв сіли повторно за кермо в стані спʼяніння і були спіймані, а 7 тисяч — втретє. У нас є унікуми, затримані по 9 разів у стані алкогольного спʼяніння», — сказав Антон Геращенко.

  • З 1 червня в Україні запустили систему автоматичної фотовідеофіксації порушень правил дорожнього руху. У Києві та на автомагістралях Київської області в місцях концентрації ДТП з тяжкими наслідками тоді встановили 50 відеокамер. Розміри штрафів — 255 грн у разі перевищення встановлених обмежень швидкості руху більш ніж на 20 км/год, але не більше ніж на 50 км/год; 510 грн — при перевищенні встановлених обмежень швидкості руху більш ніж на 50 км/год.
  • З 19 листопада камери автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху почали фіксувати порушення у водіїв на автомобілях з номерами іноземної реєстрації.