У Києві викрили схему продажу фальшивих довідок про тест на коронавірус. Серед затриманих — працівник приватної лабораторії

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
У Києві викрили схему продажу фальшивих довідок про тест на коронавірус. Серед затриманих — працівник приватної лабораторії

Національна поліція

У Києві викрили схему продажу підроблених довідок із негативним результатом тесту на коронавірус. До неї був причетний працівник приватної лабораторії.

Про це повідомили в Департаменті стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Як з’ясувалося, зловмисники продавали сертифікати та довідки про проходження тестування на COVID-19 із негативними результатами тесту для виїзду громадян за кордон — без фактичного проведення досліджень.

Окрім цього, ділки фальсифікували результати аналізів пацієнтів із негативного на позитивний.

Вартість одного сертифіката або довідки становила від 900 до 1 800 грн — сума залежала від терміну «виконання».

За попередніми даними, лише з лютого до середини березня їм вдалося продати щонайменше 80 фальсифікованих документів на понад 135 тис. гривень.

Під час санкціонованих обшуків в офісних приміщеннях лабораторії, вдома у фігурантів та в їхніх автомобілях, які провели 17 березня, вилучили бланки сертифікатів та довідок із відтисками печатки лабораторії, понад 500 тис. гривень готівки у різних валютах, «чорнові» записи.

Попередньо справу кваліфікували за ч. 3 ст. 190 (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки) Кримінального кодексу України.

Як уточнили в пресслужбі Київської міської прокуратури, продажем фальшивих документів займалися двоє киян — один із них підшуковував клієнтів, інший (працівник однієї з приватних столичних лабораторій) виготовляв довідки.