Міжнародна правозахисна організація попросила ФІФА відреагувати на стадіон імені Шухевича в Тернополі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

wikimedia / myheritage

Міжнародна правозахисна організація «Центр Симона Візенталя» звернулася до президента Міжнародної федерації футболу (ФІФА) Джанні Інфантіно із закликом відреагувати на рішення міськради Тернополя присвоїти стадіону імʼя Романа Шухевича.

Про це пише Deutsche Welle.

«Ми очікуємо, що ви наполягатимете на тому, щоб Українська асоціація футболу (УАФ) відмовила у проведенні матчів на стадіоні, допоки його не перейменують у дусі статуту ФІФА», — йдеться у зверненні європейського відділення організації до Інфантіно.

Також президента ФІФА закликають винести це питання на обговорення під час запланованого на травень цього року Конгресу ФІФА. У центрі кажуть, що ФІФА «не повинна асоціюватися з використанням футболу на службі ненависті».

«Центр Симона Візенталя» — неурядова організація, діяльність якої спрямована на захист прав людини, боротьбу з тероризмом, антисемітизмом, а також на вивчення Голокосту. Центр був заснований в Лос-Анджелесі (США) в 1977 році. Відділення організації працюють у Нью-Йорку, Маямі, Торонто, Єрусалимі, Парижі та Буенос-Айресі.

  • 5 березня, у річницю загибелі Шухевича, депутати Тернопільської міської ради вирішили присвоїти його імʼя міському стадіону.
  • Це рішення першим засудив посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон. Він назвав Шухевича «сумнозвісним гауптманом СС», вимагаючи негайно скасувати рішення щодо перейменування стадіону. У МЗС України, коментуючи висловлювання посла Ізраїлю, назвали одним з пріоритетів державної політики України збереження національної пам’яті та підкреслили, що дискусії у цій сфері повинні проходити на рівні істориків.
  • Після заяви посла Ізраїлю влада польського міста Замостя заявила про відмову від спільного проєкту з Тернополем через присвоєння стадіону імені Шухевича.