Польське місто Замостя відмовилося від спільного проєкту з Тернополем через стадіон імені Шухевича

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Польське місто Замостя відмовилося від спільного проєкту з Тернополем через стадіон імені Шухевича

пресслужба міськради Тернополя

Польське місто Замостя відмовилося від спільного проєкту з Тернополем через присвоєння тернопільському міському стадіону імені головнокомандувача УПА Романа Шухевича.

Про це у Facebook написав мер міста Анджей Внук.

«Я поважаю право кожного народу на власне розуміння історії. Проте я не можу пройти повз жорстокість війни і неповагу до беззахисних жертв польського народу», — зауважив Внук.

Він заявив, що Замостя призупиняє всі відносини у сфері місцевого самоврядування з владою Тернополя. Крім того, не буде реалізований польсько-український проєкт під назвою «Спільна історія двох міст — Тернополя та Замостя». Міста отримали для нього фінансування з фондів ЄС у рамках Програми прикордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна. Його вартість становила €68 тисяч.

«Я вірю, що наші українські партнери зрозуміють, що будь-яка ініціатива з прославляння військових злочинців має наслідки. Будь-яка така ініціатива повинна враховувати почуття родин жертв та польського народу», — заявив мер Замостя.

Про що йдеться?

5 березня, у річницю загибелі Шухевича, депутати Тернопільської міської ради вирішили присвоїти його імʼя міському стадіону.

Це рішення засудив посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон. Він назвав Шухевича «сумнозвісним гауптманом СС», вимагаючи негайно скасувати рішення щодо найменування стадіону.

Шухевич загинув у 1951 році на конспіративній квартирі в селі Білогорщі під Львовом у перестрілці зі співробітниками КДБ СРСР. Місце поховання головнокомандувача УПА досі невідоме.

  • Коментуючи висловлювання посла Ізраїлю, у МЗС назвали одним з пріоритетів державної політики України збереження національної пам’яті та підкреслили, що дискусії у цій сфері повинні проходити на рівні істориків.