У МЗС відреагували на заяву посла Ізраїлю щодо стадіону імені Шухевича: Дискусії у цій сфері мають проходити на рівні істориків

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У МЗС відреагували на заяву посла Ізраїлю щодо стадіону імені Шухевича: Дискусії у цій сфері мають проходити на рівні істориків

Синиця Олександр / УНІАН

У Міністерстві закордонних справ України відреагували на заяву посла Ізраїлю в Україні, який засудив рішення присвоїти стадіону в Тернополі ім’я головнокомандувача УПА Романа Шухевича.

У МЗС назвали одним з пріоритетів державної політики України збереження національної пам’яті та підкреслили, що дискусії у цій сфері повинні проходити на рівні істориків.

«Збереження національної памʼяті українського народу залишається одним з пріоритетів державної політики України […] Натомість дипломатам слід працювати над зміцненням відносин дружби і взаємної поваги між народами, а не навпаки», — наголосив речник відомства Олег Ніколенко у Twitter, додавши до допису фрагмент заяви посла Ізраїлю.

Про що йдеться?

5 березня, у річницю загибелі Шухевича, депутати Тернопільської міської ради вирішили присвоїти його імʼя міському стадіону.

Це рішення засудив посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон. Він назвав Шухевича «сумнозвісним гауптманом СС», вимагаючи негайно скасувати рішення щодо найменування стадіону.

Шухевич загинув у 1951 році на конспіративній квартирі в селі Білогорщі під Львовом у перестрілці зі співробітниками КДБ СРСР. Місце поховання головнокомандувача УПА досі невідоме.