Шимпанзе з чеських зоопарків спілкуються між собою через відеозвʼязок. За відсутності відвідувачів приматам не вистачає розваг

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Шимпанзе з чеських зоопарків спілкуються між собою через відеозвʼязок. За відсутності відвідувачів приматам не вистачає розваг

safaripark.cz

Тоді як люди втомлюються від спілкування через відеосервіс Zoom та аналогічні додатки, примати з чеських зоопарків лише почали добирати смаку. Через коронавірусні обмеження люди не заходять до шимпанзе, тож для компенсації відсутності такої розваги їм встановили великі екрани з увімкненими камерами.

Про це пише сайт сафарі-парку в Двур-Кралове-над-Лабем

Зграя шимпанзе з цього закладу з минулого тижня може спостерігати за життям своїх родичів із зоопарку в Брно. Приматам відключили звук, але їм вистачає і відео — вони дуже зацікавлені тим, що роблять їхні родичі за 150 кілометрів.

Подекуди тварини намагаються зазирнути за екрани, щоб зрозуміти, що відбувається, а іноді намагаються спілкуватися жестами.

Співробітники зоопарків розповідають, що спочатку шимпанзе поставились до зображення одне одного досить агресивно і робили погрожувальні жести, однак швидко звикли і тепер дивляться на екран подібно до людей, які вболівають за спортивну команду під час трансляції якоїсь гри.

«Коли вони бачать напружені ситуації, то підриваються на ноги, як ми, коли дивимося прямі трансляції спортивних подій», — цитує The Guardian наглядачку з Двур-Кралове-над-Лабем Габріела Лінгартова.

Примати повторюють й інші звички людей, які дивляться телевізор — зокрема, їдять горішки та інші харчі, коли розглядають своїх родичів на екрані. Припускають, що смаколики під час перегляду можуть свідчити про зовсім інше — наприклад, тварини можуть таким чином просто хвалитися наявністю їжі.

Наразі трансляції можна переглянути на сайті сафарі-парку — вони тривають щоденно з восьмої ранку до четвертої дня. Це триватиме до кінця березня, після чого співробітники обох закладів вирішать, чи варто продовжувати відеоконференції між шимпанзе.

Співробітники сафарі-парку вважають, що скоро приматам набридне така розвага, і доведеться вигадувати щось нове. Наразі планують сховати їжу та іграшки у віддалених куточках вольєрів, а також дати шимпанзе якісь логічні задачі.