«Zoom-втома»: науковці пояснили причину високого стресу від постійних відеоконференцій, що стали звичними під час пандемії

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Zoom-втома»: науковці пояснили причину високого стресу від постійних відеоконференцій, що стали звичними під час пандемії

Damien Walmsley / Flickr

За час пандемії коронавірусу відеоконференції стали поширеним замінником живих зустрічей робочих колективів, однак багато хто втомився від такого типу зв’язку. Дослідники Стенфордського університету США встановили, що віртуальні збори викликають значно більший стрес через «невербальне перенавантаження», що спричиняє так звану Zoom-втому — за іменем популярного додатка для відеоспілкування співробітників.

Про це пише Financial Times.

Дослідження Стенфордської лабораторії віртуальної взаємодії людей продемонструвало, що основні причини «Zoom-втоми» полягають у «надмірно прискіпливому погляді крупним планом» та «завищеній самооцінці від перегляду відео з самим собою».

Користувачі Zoom бачать своє відображення з частотою та тривалістю, незнаною в історії людства, що викликає втому, і науковці вважають, що цю проблему можна вирішити за допомогою простих змін в інтерфейсі додатка.

Наприклад, можна відключати селфі-вікно через кілька секунд після початку дзвінка, змінювати розмір зображення інших учасників розмови, щоб зменшити навантаження від споглядання облич, або ж проводити зустрічі у форматі аудіоконференції — взагалі без камер.

Автори дослідження, яке ще не пройшло рецензування, доходять висновку, що жінки піддаються «Zoom-втомі» значно більше, ніж чоловіки. Зазначається, що Zoom продемонстрував фантастичні можливості, однак став «боксерською грушею» для людей, які за рік втратили контроль над своїм життям і втомилися від щоденних відеоконференцій.

Науковці підкреслюють, що додатки для відеозв’язку раніше призначалися для близьких людей, звиклих до тривалого візуального контакту. Однак з початком пандемії коронавірусу та локдаунів, що стали причиною віддаленої роботи працівників багатьох сфер, людям доводиться спілкуватися в такий інтимний спосіб з купою інших людей — серед яких і колеги, і незнайомці.