МОЗ збільшив інтервал між уведенням доз вакцини Covishield — з 4 до 12 тижнів. Це пришвидшить темпи вакцинації

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
МОЗ збільшив інтервал між уведенням доз вакцини Covishield — з 4 до 12 тижнів. Це пришвидшить темпи вакцинації

Tim Reckmann / Flickr

Міністерство охорони здоров’я збільшило інтервал між уведенням двох доз вакцини від коронавірусу Covishield (AstraZeneca) — з 4 до 12 тижнів.

Про це повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко у коментарі Укрінформу.

«За рекомендаціями Національної технічної групи експертів Міністерство охорони здоровʼя збільшило інтервал між щепленнями імунобіологічним препаратом CoviShield з 28 днів до 90 днів», — сказав він.

За словами Ляшка, це рішення було ухвалене на підставі публікації в медичному журналі The Lancet, де розробники вакцини стверджували, що максимальна ефективність першої дози вакцини досягається у довгостроковій перспективі.

Ефективність однієї дози вакцини становила 76% з 22 по 90 день, а якщо ввести другу дозу після 12 тижнів, то ефективність зростала до 81%.

За минулу добу, 16 березня, в Україні вакцинували 9,8 тисячі людей. Найбільше у Києві (840 щеплень). Також з’явилася перша людина, яка завершила курс вакцинації, отримавши обидві дози.

  • Нагадаємо, з 24 лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації препаратом Oxford-AstraZeneca (Covishield) — станом на 15 березня зробили 53 155 щеплень. 1 березня почав працювати сайт для запису на вакцинацію. Це можна зробити й через додаток «Дія». Президент наголошував, що лише після другої дози створюється повний захист від коронавірусу.
  • Багато українців стають «жертвами» заяв політиків і різних теорій змов проти вакцинації, відмовляючись записуватися на щеплення. Препарат Covishield, яким зараз вакцинують українців, ідентичний з препаратом AstraZeneca, у чому запевняє і посол Великої Британії. Ефективність Covishield — 70,4%. Серйозних побічних ефектів вакцина не показала. Її використовують в Індії, Британії, ПАР, США та деяких інших країнах.
  • У Міністерстві охорони здоров’я заявляли, що побічні ефекти після щеплення від коронавірусу, яке зараз в Україні роблять вакциною Covishield, виявляють лише в 0,8% випадків. Тяжких випадків, як стверджують у відомстві, взагалі не зафіксували. Зазначимо, раніше в МОЗ оприлюднили перелік можливих реакцій на вакцину Covishield — почервоніння, біль, набряк у місці інʼєкції, лихоманка, нудота та інші. Водночас у відомстві наголосили, що побічні ефекти є нормальним явищем і минають за декілька днів після щеплення.