«Це абсурд». Ексголова СБУ Грицак прокоментував свою присутність на «плівках Медведчука—Суркова»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Це абсурд». Ексголова СБУ Грицак прокоментував свою присутність на «плівках Медведчука—Суркова»

Палінчак Михайло / УНІАН

Ексголова Служби безпеки України Василь Грицак підтвердив, що у 2014 році контактував із «міністром оборони ДНР» Володимиром Кононовим щодо обміну полоненими.

Про це Грицак розповів «Радіо Свобода», коментуючи факт, що його імʼя фігурує в записах розмови начебто народного депутата від ОпЗЖ Віктора Медведчука і колишнього помічника президента Росії Владислава Суркова.

«Це був 2014 рік, й у нас, справді, готувався великий обмін. Цей обмін готувався доволі довго, понад місяць. Фактично, ми коли були вже готові до обміну, наскільки я пам’ятаю, російська сторона висунула тоді обов’язкову умову — ввести Медведчука до складу Тристоронньої контактної групи як гаранта того, що всі домовленості, які обіцяє Україна, будуть виконані… Тоді за рішенням президента Медведчук був включений попереднім головою Валентином Наливайченком до складу Тристоронньої контактної групи», — сказав Грицак.

Він пояснив, що під час підготовки обміну полоненими було декілька контактів із Кононовим.

«Коли обмін готувався, ми справді мали декілька контактів із Кононовим. Це ми завжди робили... Ми проводили обміни доволі успішно, ми не включали ні політичне керівництво, ні наше, ні так званих «республік», а ухвалювали рішення, так би мовити, на оперативно-тактичному рівні та забирали наших хлопців з в’язниць, із ям. Я дуже добре пам’ятаю цей обмін… Є фотографії та відео, де ми стоїмо в районі Ясинуватої на нейтральній території. Присутній був я, Кононов, Медведчук, «Альфа» українська, їхні бойовики. Тоді ми автобусами передавали бойовиків і забирали наших хлопців», — заявив ексголова СБУ.

Грицак додав, що ніколи не обговорював із представниками угруповань «ДНР» і «ЛНР» питання передачі «готівки» на окуповані території.

«Це абсурд, просто абсурд. Мені хотілося б подивитися в очі тому самому Медведчуку, що він мав на увазі, коли оце верз. Ні про яку взагалі «готівку» мова не йшла. Нас можна звинуватити в чому завгодно, тільки не в таких речах… Ідеться про цілеспрямовані спроби дискредитувати нас. Пояснити я це можу доволі просто: ми й сьогодні продовжуємо роботу проти російської п’ятої колони в Україні та проти російської країни-агресора», — сказав ексголова СБУ.

Про що йдеться?

Напередодні видання «Обозреватель», посилаючись на власні неназвані джерела, оприлюднило нові аудіозаписи розмов між нібито Медведчуком і експомічником президента Росії Владиславом Сурковим. У файлі подано три епізоди, але ЗМІ не вказує, в який період зроблені записи.

Співрозмовники, голоси яких схожі на голоси Медведчука і Суркова, обговорюють Мінські угоди, зокрема останній озвучує своє бачення документа. Також на записах говорять про зв’язки з «міністром оборони ДНР» Володимиром Кононовим, поставки готівки в Дебальцеве та певну «Раду міст».

Зазначимо, це не перший запис можливої розмови Медведчука і Суркова. 25 лютого видання «Цензор.НЕТ» опублікувало перший аудіозапис розмови, під час якої нібито Медведчук і Сурков могли обговорювати обмін полоненими на Донбасі й поставки електроенергії в окупований Крим через російську «Інтер РАО» та її структури на півострові. Видання стверджує, що запис був зроблений у 2014 році, за президентства Петра Порошенка, але не вказує, коли саме та за яких обставин. Видання також не вказало, яким чином отримало аудіо.