Суд у Дніпрі засудив ватажка «ЛНР» Плотницького до довічного позбавлення волі

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Красногвардійський суд Дніпра заочно засудив ватажка «ЛНР» Ігоря Плотницького до довічного позбавлення волі у справі про збитий літак Іл-76 біля аеропорту Луганська в червні 2014 року.

Про це повідомляє місцеве видання «Відкритий».

Також до довічного увʼязнення засудили двох його поплічників — командирів бойовиків Андрія Патрушева і Олександра Гурєєва.

Ігор Плотницький на момент збиття літака був командиром незаконного збройного формування «Заря», Патрушев — його заступником, Гурєєв очолював батальйон луганських НЗФ «Витязь». Головна стаття звинувачення — тероризм (ч. 3 ст. 258 Кримінального кодексу України), окрім цього — створення непередбачених законом воєнізованих або збройних формувань (ч. 2 ст. 260) та планування, підготовка, розв’язання та ведення агресивної війни (ч. 2 ст. 437).

Судовий процес відбувався заочно, оскільки обвинувачені перебувають у розшуку і до суду не з’являлися.

За словами адвоката потерпілих — родичів загиблих у катастрофі Іл-76 українських військовослужбовців — Віталія Погосяна, він незадоволений тим, що не було присуджено компенсацію. У зв’язку з цим захист потерпілих буде оскаржувати рішення суду.

Катастрофа Іл-76 під Луганськом

У ніч проти 14 червня 2014 року військовий літак Іл-76 при заході на посадку в Луганському аеропорту був збитий проросійськими бойовиками. На борту літака перебували 9 членів екіпажу і 40 військовослужбовців 25-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ. Літак мав доставити боєприпаси, продукти, а також підкріплення українським військовослужбовцям, які перебували в оточенні бойовиків «ЛНР» і російських військових.

27 березня 2017 року Павлоградський міський суд Дніпропетровської області визнав генерал-майора Віктора Назарова винним у службовій недбалості, що призвела до загибелі льотчиків і десантників, і призначив йому покарання у вигляді 7 років позбавлення волі. Але він одразу подав апеляцію.

У грудні 2020 року Касаційний кримінальний суд у складі Верховного суду зупинив виконання вироку генерал-майору Віктору Назарову.