«Нічого принципово нового». Радник Єрмака розкрив суть «нового мирного плану» щодо Донбасу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Нічого принципово нового». Радник Єрмака розкрив суть «нового мирного плану» щодо Донбасу

Кароліна Ускакович / «Бабель»

Радник голови Офісу президента Олексій Арестович заявив, що новий мирний план щодо Донбасу полягає у тому, щоб привʼязати виконання положень Мінських домовленостей до конкретних дат.

Про це він розповів в інтервʼю телеканалу «Дім».

«Цей план — це не що інше, як спроба привʼязати до календаря конкретні дії для виконання угод, досягнутих у «нормандському» і «мінському» форматах. Тільки це пропозиція вже французької та німецької сторін, із невеликими правками з нашого боку», — пояснив він.

Він додав, що з ініціативи Франції та Німеччини були представлені так звані кластери перемирʼя. «Вони не сильно відрізняються і є розвитком всіх тих домовленостей, які були раніше досягнуті в межах «нормандського» і «мінського» форматів. Там нічого принципово нового немає, і тим більше немає перетину «червоних ліній», — підкреслив Арестович.

Радник глави делегації України в ТКГ також додав, що ці плани не показують широкій публіці в Україні, тому що сторони переговорів домовилися «уникати розмов-пересудів, інформаційного впливу, неправомірних чуток і не повідомляти те, про що перемовляються, до моменту, коли буде укладено угоду».

Арестович додав, що в переговорному процесі в України залишається план Спільних кроків з реалізації комплексу угод, які глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук запропонував в листопаді минулого року.

  • 10 березня голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Україна з Німеччиною і Францією розробили план відновлення миру на Донбасі та чекають схвалення з боку Росії, яка поки мовчить.
  • Перед цим голова делегації Леонід Кравчук пропонував внести зміни в «основні концептуальні позиції» та перенести переговори з Мінська, оскільки Білорусь залежна від Росії.