У Польщі вперше здійснив посадку стратегічний бомбардувальник ВПС США

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У Польщі вперше здійснив посадку стратегічний бомбардувальник ВПС США

Flickr / Ian Older

На авіабазі польського міста Повідз уперше здійснив посадку американський стратегічний бомбардувальник B-1B Lancer.

Про це пише пресслужба командування ВПС США в Європі.

Літак здійснив посадку 12 березня на 33-й польській авіабазі для дозаправки. У рамках місії його супроводжували шведський винищувач JAS-39 Gripen, польський F-16 та данський F-16.

У рамках польоту бомбардувальник уперше в Європі випробував механізм швидкої дозаправки літака з увімкненими двигунами та екіпажем всередині. Такий спосіб дозволить літакам швидше розвертатися на певній місцевості та добиратися до найбільш віддалених точок світу.

«Концепція швидкої дозаправки в Польщі говорить сама за себе. Наші бомбардувальники після виконання місії можуть вилетіти в будь-який час і в будь-яке місце», — сказав командувач ВПС США в Європі, генерал Джефф Гаррігіан.

  • Військові літаки країн — учасниць НАТО за 2020 рік піднімалися в небо для перехоплення авіації близько 400 разів, при цьому понад 350 перехоплень припало на військові літаки Росії.
  • В Європі сили НАТО захищають повітряний простір держав Північноатлантичного альянсу за допомогою 40 радарів. У повітрі на бойовому чергуванні завжди перебувають близько 60 літаків. Зі зростанням активності РФ біля кордонів країн Балтії бойова авіація НАТО посилила патрулювання на північному напрямку.
  • 4 вересня в українському небі літали стратегічні бомбардувальники США — Boeing B-52H Stratofortresses. Вони спостерігали за територією та вивчали російську військову активність в окупованому Криму та Чорному морі. Літаки злетіли з авіабази у Великій Британії та увійшли в повітряний простір України з напрямку Польщі о 07:00. Групу супроводжували українські винищувачі.